Brexit

Verden reagerer med lettelse på aftale mellem briterne og EU

Jeg er sikker på, at vi har fået et godt resultat, siger Angela Merkel, som har særlig rolle.

Lettelsens suk giver ekko i øst og vest efter den foreløbige aftale, som Storbritannien og EU i sidste øjeblik har indgået om handel og et fremtidigt forhold juleaftensdag.

Aftalen sikrer blandt andet told- og afgiftsfri varehandel og er med til "afværge kaos", lyder det fra dansk erhvervsliv.

Tyskland spiller en særlig rolle i den godkendelsesproces, der nu skal i gang, da landet aktuelt har formandskabet i EU.

Det betyder, at tyskerne nu skal forsøge at sikre enighed om, at EU-landene kan godkende, at aftalen får midlertidig virkning fra 1. januar, når overgangsperioden udløber.

EU-landenes ambassadører mødes fredag 25. december klokken 10.30 for at tage den første drøftelse af aftalens indhold.

- Jeg er sikker på, at vi har fået et godt resultat, siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og tilføjer:

- Vi vil hurtigt kunne afgøre, om Tyskland kan støtte resultatet af forhandlingerne.

Macron: EU's sammenhold betalte sig

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som juleaften har meldt sig rask efter at have været smittet med coronavirus, udtrykker også tilfredshed.

- EU's beslutsomhed og sammenhold betalte sig. Aftalen med Storbritannien er afgørende for at kunne beskytte vores borgere, vores fiskere, vores virksomheder. Vi vil sikre, at det også bliver tilfældet, skriver Macron på Twitter.

Den irske udenrigsminister, Simon Coveney, hæfter sig ved, at Irland med aftalen er beskyttet, som man har kæmpet for.

- Aftalen er på plads. Fire års arbejde med at beskytte Irland, og EU er igennem Brexit. Endelig vished.

For Irland har processen helt særlig betydning.

Dels er Irland som nabo mest påvirket af Storbritanniens exit. Dels deler Irland en skrøbelig grænse med Storbritannien til Nordirland. Den vil man fastholde uden grænseposter.

Lyn-analyse

Det er en historisk aftale – både i størrelse og drama. Aldrig før har EU indgået så stor en aftale med noget tredje land, og aldrig før har der været så mange op- og nedture på vejen dertil. Aftalen dækker over meget andet end handel. Politi, sikkerhed, luftfart, fiskeri, blot for at nævne nogle. Aftalen er kendetegnet ved ikke at være så god, som forholdet mellem EU og UK er nu. I hvert fald set med EU-øjne. Det er en aftale, der skal begrænse skaderne ved Storbritanniens farvel. Den gør ikke samarbejdet større og bedre. Men sådan må det være, når den ene part ikke længere orker ægteskabet.

USA klar til omfattende aftale med briterne

Aftaleudkastet mellem EU og Storbritannien er den bedste julegave, som parterne kan give til hinanden efter mange måneder med lange og svære forhandlinger, mener Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S)

- Vi er uløseligt forbundne af historie, familie, venskaber og handel. Vi vil nu granske aftaleudkastet. Danmark har fra start ønsket en fair, fornuftig og fremtidssikret aftale, skriver han på Twitter.

- Det er meget positivt, at forhandlerne er nået til enighed.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, der er modstander af Brexit, fastslår, at selv nok så god en aftale ikke kan gøre op for det, som Skotland mister ved det britiske farvel til EU.

- Det er værd at huske på, at Brexit sker mod Skotlands vilje. Og ingen aftale vil nogensinde kunne opveje det, som Brexit tager fra os. Tiden er inde til at, vi udstikker vores egen fremtid som en uafhængig europæisk nation, siger hun ifølge Reuters.

En af de opgaver, der nu venter for den britiske regering, er at få lavet en selvstændig handelsaftale med USA.

Det amerikanske udenrigsministerium meddeler, at "USA er indstillet på at forhandle med Storbritannien om en omfattende frihandelsaftale".

- Vi ser frem til et fortsat stærkt forhold med både UK og EU, hedder det i en udtalelse fra ministeriet ifølge Reuters.