Coronavirus

Tyskland går enegang og køber vaccinedoser udenom EU

Dansk ekspert mener ikke, at den tyske manøvre er usolidarisk overfor de andre EU-lande.

Tyskland er gået enegang for at sikre sig et større antal vaccinedoser, end vores naboer mod syd ellers var sikret via den fælles EU-aftale.

Så længe de holder sig inden for rammeaftalerne med EU, er der intet galt i det

Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Oprindeligt havde tyskerne forudbestilt 40 millioner doser af Pfizer/BioNTech-vaccinen, men den ordre er nu ændret til 55,8 millioner doser.

Derudover har Tyskland sikret sig yderligere 30 millioner doser af den tysk-amerikanske vaccine gennem en særskilt aftale - udenom EU.

Det skriver det tyske medie tagesschau.de.

Via EU-aftalen har Tyskland desuden fået lovning på 50,5 millioner doser covid-19-vaccine fra den amerikanske producent Moderna.

Dermed har Tyskland samlet bestilt 136,3 millioner vaccinedoser, og da hver person skal have to doser, har Tyskland nok til at vaccinere 68,2 millioner af landets i alt 83 millioner indbyggere. Det svarer til 82 procent og skulle dermed være rigeligt til at opnå den ønskede flokimmunitet.

- Det er ikke usolidarisk

Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, mener ikke, at det er problematisk, at Tyskland køber ekstra vacciner udenom EU.

- Så længe de holder sig inden for rammeaftalerne med EU, er der intet galt i det. De ønsker at være på den sikre side og skaffe nogle ekstra vaccinedoser. Det kan man ikke fortænke dem i, siger Jacob Kjellberg til TV 2.

Han mener derfor ikke, at den tyske manøvre er usolidarisk overfor de andre EU-lande:

- Det ville det være, hvis de havde brudt basisaftalen med EU, men det har de ikke gjort. De har blot vist rettidig omhu.

EU har købt for få vacciner

Ifølge en artikel i det tyske magasin Der Spiegel, har EU købt for få vaccinedoser, handlet for sent og lagt billet ind hos de forkerte, da vaccinerne skulle købes ind.

Indtil nu har EU sikret sig retten til 1,3 milliarder vaccinedoser fra seks forskellige producenter, men kun to af dem ser ud til at blive hurtigt godkendt.

Pfizer/BioNTech blev godkendt 21. december, mens Moderna-vaccinen forventes godkendt 6. januar.

Det er samtidig de to vacciner, EU har sikret sig færrest doser af blandt forhåndsaftalerne.

EU afviser kritik

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, afviser kritikken.

- Samlet set har vi indkøbt flere doser end nødvendigt til alle i Europa, siger hun til Der Spiegel.

Det tyske magasin skriver, at EU nu forsøger at forhandle større aftaler på plads, men at der er kø til vaccinerne.

Blandt andet fordi lande, der allerede har godkendt vaccinen, skal bruge hundredvis af millioner af vaccinedoserne - for eksempel i USA, hvor massevaccinationerne allerede er i gang.

EU senere i mål med flokimmunitet

Videnskabsanalysefirmaet Airfinity har løbende overvåget det globale vaccinekapløb, og firmaets fremskrivning viser, at EU kommer flere måneder senere i mål med at vaccinere sine befolkninger mod coronavirus og dermed opnå flokimmunitet end USA, Storbritannien og Canada.

- EU kunne ikke have forudset, hvilke vacciner der ville blive godkendt, men man burde generelt have indkøbt en større mængde vacciner, siger Airfinitys direktør, Rasmus Bech Hansen.

Det er usikkert, hvornår de fire vaccineleverandører, som EU også har lavet aftaler med, er klar til at distribuere i EU-landene, men det vil tage måneder, lyder det.

Den producent, der er tættest på godkendelse, er Johnson & Johnson, som regner med marts 2021, mens resten ikke ventes klar på denne side af sommeren.