Coronavirus

Strandet i Storbritannien og hjemløs fra i morgen: - Hvor skal jeg holde jul?

- Jeg har ikke sovet godt i flere dage, siger Annilil Petersen.

Flere danskere er fra den ene dag til den anden strandet i Storbritannien op til jul, efter at Danmark i nat lukkede for flyvninger fra Storbritannien.

En af dem er 53- årige Annilil Petersen, der arbejder med kundeanalyser.

Efter planen skulle hun forlade London og flyve hjem til Danmark i morgen tirsdag og flytte hjem efter at have boet og arbejdet i den britiske hovedstad i to år. Men det danske flyforbud har for alvor spændt ben for den plan.

Lejligheden er allerede opsagt, og fra i morgen har Annilil Petersen derfor ikke noget tag over hovedet.

- Jeg er så stresset og surfer desperat på nettet efter et sted at bo, siger hun til TV 2, mens stemmen knækker over.

Restriktionerne i London betyder, at det er forbudt at overnatte i et andet hjem end sit eget, og kun personer, der varetager kritiske funktioner - eller af en anden årsag kan undtages fra reglerne - kan leje hotelværelser.

London lukket ned med kort varsel

Lørdag eftermiddag skærpede den britiske premierminister, Boris Johnson, restriktionerne i store dele af England, fordi en ny og mere smitsom variant af coronavirus har spredt sig.

Søndag valgte først Holland og siden en stribe andre lande i Europa at lukke for flyvninger og anden transport fra Storbritannien.

Annilil Petersen forsøgte gentagne gange at få fat i British Airways for at komme hjem med det samme, da hun havde en mavefornemmelse af, at Danmark snart ville følge trop.

Men telefonerne var travle, og hun kom aldrig igennem.

- Hvor skal jeg holde jul?

Og efter en urolig nat blev hun mandag morgen vækket af sin mor, der havde set, at nu var det for sent: Danmark havde lukket luftrummet for fly fra Storbritannien fra mandag klokken 10.00 og 48 timer frem.

Så nu sidder den 53-årige dansker i en lejlighed, som hun bliver smidt ud af om en dag.

- Jeg har ikke sovet godt i flere dage, og nu sidder jeg her i London og aner ikke, hvad jeg skal gøre, siger hun og har efterhånden opgivet at komme hjem til sin familie og fejre jul.

- Jeg kan sagtens holde jul og lave en julemiddag til mig selv med en flaske vin - men hvor?

Overrasket over, at Danmark lukker dørene

Annilil Petersen kan godt se regeringens behov for at beskytte Danmark mod den nye variant af coronavirussen.

Men hun er uforstående over for, hvorfor hun ikke kan rejse hjem, hvis hun tager en test, før hun stiger på flyet, og en test, så snart hun lander igen - og går i karantæne i Danmark, mens hun venter på svaret.

- Jeg er ikke overrasket over, at London lukker ned, men jeg havde ikke set Danmark lukke dørene for mig, siger hun.

Annilil er ikke den eneste dansker, der er strandet i Storbritannien. TV 2 har været i kontakt med flere, der ikke kan komme hjem til jul som planlagt.

Der er ingen, der ved, hvor mange danskere, der bor i Storbritannien, men omtrent 20.000 har ifølge Danmarks Ambassade i Storbritannien registreret sig som fastboende her kort før Brexit 1. januar 2021.

Slap hjem som en af de sidste

Omvendt var Henrik Trier Christensen en af de heldige, der slap ud med det sidste fly til Billund Lufthavn søndag aften.

Den 33-årige kok skulle faktisk først flyve fra London den 23. december, men da han stod op søndag morgen havde Holland allerede aflyst fly fra Storbritannien.

Langsomt fulgte flere lande i Europa trop, og da var det bare med at komme afsted, før Danmark gjorde det samme. Derfor strøg han på nettet og fandt en billet fra Stansted Lufthavn fem timer senere.

- Jeg er fantastisk glad for, at jeg nåede hjem, siger han til TV 2 fra et Airbnb i Billund, hvor han afventer svar på den coronatest, han tog, så snart han landede i Danmark.

Og det er ikke kun Henrik Trier Christensen, der er lettet. Det samme er resten af hans familie, der nu ved, at han ikke står på gaden i London om to dage.

Som Annilil Petersen har han sagt sin lejlighed og sit job op for at flytte til Danmark 23. december.

- De er meget, meget glade. Min mormor græd. siger han.

Flere danskere er blevet smittet

Ifølge Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, som fredag og lørdag holdt møde med den britiske ekspertgruppe, er den nye variant af coronavirus op mod 70 procent mere smitsom end den oprindelige variant.

Der er dog ingen tegn på, at den giver et mere alvorligt sygdomsforløb.

Statens Serum Institut oplyser, at der er opdaget ti personer i Danmark, der er blevet smittet med den nye variant af coronavirus.

Den senest uge fra 13. december til og med 19. december er omtrent 2600 passagerer ankommet til Københavns Lufthavne med direkte fly fra Storbritannien. Det oplyser de til TV 2.