Coronavirus

Lastbiler i massevis strander i Sydengland foran lukket grænse

Den britiske regering holder krisemøde for at vurdere, hvad grænselukningen betyder for vareforsyningen hen over julen.

Den midlertidige lukning af den fransk-engelske grænse betyder nye forstyrrelser i godstrafikken og lange lastbilkøer ved kanaltunnelen og færgerne mellem Storbritannien og kontinentet.

Normalt kører omkring 10.000 lastbiler gennem tunnelen mellem Folkestone i Sydengland og Calais i Nordfrankrig hvert døgn i juleperioden.

Frankrig besluttede søndag med kort varsel at spærre britisk adgang til Frankrig – også for lastbiler – fordi Storbritannien har indført nye stramninger i det sydlige England efter fundet af en ny og mere smitsom coronamutation.

Franske lastbilchauffører må stadig køre til Storbritannien, men langt de fleste vil lade være, fordi de frygter at strande i landet.

- Det vil have stor indvirkning på leveringen af frisk julemad til Storbritannien - og eksport af britisk mad og drikke, siger lederen af den britiske organisation af fødevareproducenter Ian Wright til BBC.

Mandag morgen holder den britiske regering, med Boris Johnson i spidsen, krisemøde for at vurdere, hvad lukningen vil betyde for forsyningerne. Ifølge Sky News betyder det blandt andet, at regeringen vil få foretaget en vurdering af, hvor længe supermarkedernes lagre af fødevarer kan holde, hvis lukningen trækker ud.

Salat og citrusfrugter

Den store supermarkedskæde Sainsbury’s har allerede været ude og advare om, at kunderne i løbet af få dage kan se de første tomme hylder i butikkerne. Men kæden beroliger dog sine kunder med, at det næppe vil ramme varer, der er centrale for en traditionel, britisk julemiddag.

- Hvis der ikke sker noget, så vil der komme mangel på varer som salathoveder og citrusfrugter, der bliver importeret fra kontinentet på denne tid af året, skriver Sainsbury’s i en pressemeddelelse, som Reuters citerer.

Køer på motorvejen

Allerede natten mellem søndag og mandag begyndte der at danne sig lange køer af lastbiler på den sydengelske motorvej, der går ned til tunnelen.

Transportminister Grant Shapps har været ude og advare landets transportvirksomheder mod at sende flere lastbiler afsted mod tunnelen og landets havne.

Samtidigt er hans ministerium ved at gøre en lufthavn i det sydlige England klar til at kunne rumme ”op til 4000 lastbiler”, hvis de skal vente lang tid på at komme videre til Frankrig.

At grænsen nu bliver lukket i 48 timer, er det allerværste slag i hovedet

Rod McKenzie, formand for de britiske vognmænd

De britiske vognmandsfirmaer kalder det et alvorligt slag, der rammer en i forvejen presset branche:

- At Storbritannien allerede er i gang med fylde sine lagre forud for Brexit er én ting. At vi er midt i juletravlheden er en anden. Men at grænsen nu bliver lukket i 48 timer, er det allerværste slag i hovedet. Det er en alvorlig forstyrrelse af den absolut vigtigste forsyningsrute, siger formanden for de britiske vognmænd Rod McKenzie til Sky News.

Frankrig er transitland

En række EU-lande har som Frankrig besluttet at lukke for briters adgang til deres land. Overalt i EU og resten af verden er der bekymring for, om den nye coronamutation vil skade effekten af den vaccine, der netop nu er ved at blive taget i brug.

Men den franske beslutning er den, der betyder mest for briterne, fordi Frankrig er det store transitland for varer til og fra de britiske øer. Det franske forbud er da også mere omfattende end de fleste EU-landes, og omfatter ikke bare lufttrafik, men også tog, lastbiler og skibe.

Den franske premierminister Jean Castex’ kontor meddelte søndag, at de kommende to døgn skal bruges til at indføre nye regler for test i samarbejde med andre EU-lande. Først derefter kan den britiske grænse åbnes igen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I Storbritannien er det en særlig bekymring, at lukningen vil forstyrre leverancerne af den nye covid-19-vaccine, som de allerede har taget i brug.

Den britiske regering forsikrer, at man vil gøre alt for at holde den forsyningslinje åben, om nødvendigt ved at indsætte militære transportfly mellem Belgien og Storbritannien.