Har EU handlet for sent og forkert, da vaccinerne blev købt ind?
Ifølge et tysk medie afslog EU stor aftale om vacciner og sakker nu bagud i vaccinekapløbet.
Lige nu giver vaccinerne et verdensomspændende håb om, at coronapandemien kan få en ende, og hvis alt går vel, kan de første danskere blive vaccineret inden jul.
Men ifølge det tyske magasin Der Spiegel, har EU købt for lidt, handlet for sent og lagt billet ind hos de forkerte, da vaccinerne skulle købes ind. Oveni har man afvist hundrede millioner af doser, som man nu mangler.
Bestilt flest af dem, der er længst fra godkendelse
Indtil nu har EU sikret sig retten til 1,3 milliarder vaccinedoser fra seks forskellige producenter. Vaccinedoserne bliver fordelt mellem alle 27 medlemslande, og hvert lands andel udregnes ud fra landets indbyggertal.
I Tysklands tilfælde er det omkring 250 millioner doser, men i virkeligheden er tallet lavere, fordi der indtil videre kun er to producenter, der har udsigt til at få deres vacciner hurtigt godkendt: tysk-amerikanske Pfizer/BioNTech og amerikanske Moderna.
Førstnævnte blev godkendt 21. december, mens Modernas skal vurderes 6. januar.
De to producenter er samtidig også dem, som EU har sikret sig færrest doser af blandt forhåndsaftalerne.
I grafikken herunder kan EUs bestilte vaccinedoser ses. Vaccinen fra Johnson & Johnson kræver kun en dosis, de andre vacciner kræver to:
Det er usikkert, hvornår de resterende vaccineleverandører er klar til at distribuere i EU-landene, men det vil tage måneder.
Den producent, der er tættest på godkendelse er Johnson & Johnson, som regner med marts 2021, mens resten ikke ventes klar på denne side af sommeren. Dermed kan det have meget lange udsigter, før de europæiske lande har fået vacciner nok, til at hverdagen kan vende tilbage, som den var, før coronapandemien ramte.
Afslog større aftaler
Ifølge Spiegels artikel, der er baseret på anonyme kilder, fik EU tilbudt en noget større kontrakt med den delvist tyske Pfizer/BioNTech på 500 millioner doser, end den man nu har indgået på 200 millioner. Men EU afslog den. Angiveligt fordi man allerede havde indgået en aftale med den franske producent Sanofi, der lød på 300 millioner doser.
EU-Kommissionen har ingen kommentarer til det, men afviser, at der har været et fransk pres for at begrænse de tyske vacciner.
Direktøren i Moderna fortæller også, at EU kunne have bestilt flere vacciner – cirka 300 millioner doser – men endte med at bestille 80 millioner i første omgang.
Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, afviser kritikken.
- Samlet set har vi indkøbt flere doser end nødvendigt til alle i Europa, siger hun til Spiegel.
Det tyske magasin skriver, at EU nu forsøger at forhandle større aftaler på plads, men at der er kø til vaccinerne, blandt andet fordi lande, der allerede har godkendt vaccinen, skal bruge hundredevis af millioner af vaccinedoserne - for eksempel i USA, hvor massevaccinationerne er i gang.
Ingenting var sikkert
Stefan de Keersmaecker, EU-Kommissionens talsmand på sundhedsområdet, afviser at kommentere direkte på, om EU har afvist aftaler, som artiklen i Spiegel beskriver.
Men han vil gerne udtale sig om EU's vaccinestrategi i mere generelle vendinger. Og her er en ting vigtig at have i baghovedet, lyder det.
- Da vi indgik aftalerne, var der ingenting, der var sikkert, så strategien var at sikre, at vi havde aftaler med et så bredt felt af producenter som muligt, så vi sikrede mindst én vaccine, der blev hurtigt godkendt, siger han.
- Kan du forstå, at man som EU-borger kan blive bekymret for, at der er for få vaccinedoser?
- Der er ingen grund til at være bekymret. Vi er i gang med en meget grundig godkendelse og gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at der er vacciner nok til alle og at undgå konkurrence mellem medlemslandene, siger han.
Den interne konkurrence ville blot skabe endnu en krise, lyder det fra Stefan de Keersmaecker.
Lang vej til flokimmunitet
Konsekvensen af de mulige fejltrin kan være, at borgerne i EU skal forberede sig på at leve med restriktionerne henover sommeren og efteråret.
For de første leverancer rækker ikke langt på vejen mod, at livet kan begynde at blive som før coronakrisen. Det kræver nemlig, at omkring 60 procent af befolkningen er blevet vaccineret, fordi virussen så vil have svært ved at sprede sig.
Den tyske sundhedsminister vurderer, at mellem 11 og 13 millioner tyskere vil være vaccineret i marts – svarende til 13 til 15 procent af den tyske befolkning.
Herhjemme forventer regeringen, at mellem 200.000 og 250.000 danskere vil blive vaccineret mod coronavirus i løbet af de to første måneder af 2021. Og selv om Danmark har sikret sig ret til at købe vacciner til 15 millioner borgere, kommer en stor del af disse fra producenter, der ikke er klar.
Derfor er leverancerne de efterfølgende måneder usikre for både Danmark, Tyskland og de resterende EU-lande.
For en uge siden meldte de amerikanske myndigheder ud, at de regner med at have vaccineret 100 millioner borgere i slutningen af marts. Det svarer til omkring 30 procent af befolkningen.
Til sammenligning lyder det tal i Danmark på omtrent 3 til 4 procent i starten af samme måned.
Tysk pres
De seneste uger har særligt tyskerne forsøgt at få lagt pres på EU for at fremskyndet processen og at få vaccinerne ud til europæerne.
Efter et pres fra blandt andet den tyske sundhedsminister Jens Spahn mødes en ekspertkomité i EU mandag for at godkende vaccinerne en uge tidligere end først planlagt.
Spiegel skriver også, at den tyske forbundskansler Angela Merkel har talt med Pfizer/BioNTech om at fremskynde processen ved at opføre en fabrik i tyske Marburg, der kan producere vacciner til EU-landene.