Coronavirus

Coronavaccine rykker vigtigt skridt nærmere i dag

Hvis EU's eksperter siger god for den nye coronavaccine, kan de første danskere allerede blive vaccineret i juledagene.

Mandag melder EU’s vaccineeksperter ud, om de kan godkende coronavaccinen fra medicinalvirksomhederne Pfizer og BioNTech til brug i EU.

Vaccinen er allerede godkendt og i brug flere andre steder, blandt andet i USA og Storbritannien, og den klare forventning er, at den også bliver godkendt i EU.

Dagens møde i Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er blevet fremrykket en uge, efter Tyskland og flere andre EU-lande har presset på for at få processen hurtigere afsluttet, nu hvor flere andre lande udenfor EU er begyndt at vaccinere.

Ifølge AFP siger EMA-direktør Emer Cooke, at man har arbejdet i døgndrift for at få godkendelsen klar, men at man samtidigt ville være helt sikker på, at vaccinen er "sikker og effektiv".

Hvis EMA’s godkendelse som forventet bliver lanceret på et pressemøde klokken 15, så går en stram tidsplan i gang.

Første skridt er, at EU-kommissionen indenfor de næste to døgn endeligt godkender, at vaccinen kan tages i brug. Når det er sket, så går der højst 24 timer, før den første kølebil lastet med vacciner sætter kurs mod Statens Serum Institut i Danmark, hvor vaccinerne skal ompakkes og fordeles til hele landet. Danmark har på forhånd sikret sig to millioner doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Derefter kan vaccinationerne gå i gang straks:

- Vi er klar. Hvis alt går efter planen, så forventer vi at kunne vaccinere de første plejehjemsbeboere enten 2. juledag eller 27. december, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, til TV 2.

Udsatte og personale

Det er på forhånd besluttet, hvem der skal vaccineres først.

Forrest i køen står udvalgte personer, der har en særlig risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med corona.

Også personalet i sundhedssektoren og plejesektoren, der enten er særligt udsatte for smitte eller varetager en særlig kritisk funktion, bliver blandt de første til at blive vaccineret.

Vaccinationerne går i gang stort set samtidigt over hele landet, fortæller Stephanie Lose. Det sker både på plejehjem og på sygehuse og på særlige regionale centre.

- Vaccinerne bliver fordelt over hele landet, også på Færøerne og Grønland, i forhold til befolkningens størrelse. Så vaccinationerne kan gå i gang alle steder, fortæller hun.

Mutation får næppe betydning

Netop som EU gør klar til at begynde sit vaccinationsprogram, har nyheden om en ny mutation af coronavirus i Storbritannien skabt ny uro.

Der er allerede set de første tilfælde af den nye mutation i Danmark og andre EU-lande, og Danmark har indstillet flytrafik fra Storbritannien – mens andre lande som Israel til gengæld har lavet restriktioner for danskere, der vil rejse ind i Israel.

Den nye mutation får dog ikke nogen betydning for ibrugtagningen af den nye vaccine, vurderer Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet:

- Den nye mutation er ikke lige det, vi har brug for. Men vi er meget opmærksomme på den, og jeg forventer ikke, at den har nogen betydning for effekten af den nye vaccine, siger han til TV 2.