Coronavirus

Flere lande forbyder fly fra Storbritannien efter fund af meget smitsom coronavirus

Den nye variant af coronavirus er 70 procent mere smitsom end normalt og har på kort tid spredt sig til store dele af Storbritannien - og Danmark.

Flere landet i Europa indfører indflyvningsforbud fra Storbritannien, efter britiske myndigheder har registreret en ny smitsom variant af coronavirus.

Holland standsede allerede natten til søndag alle flyvninger ind i landet fra Storbritannien indtil 1. januar. En borger er allerede blevet opdaget smittet med den nye variant i starten af december.

Belgiens forbud mod ankomster af fly og tog gælder fra midnat natten til mandag og mindst 24 timer frem, oplyser landets premierminister, Alexander De Croo, ifølge AFP.

Og Italien er også i fuld gang med at etablere et indrejseforbud fra Storbritannien, skriver udenrigsminister Luigi Di Maio på Facebook.

Norge er også ved at vurdere, om det er nødvendigt med yderligere tiltag, siger sundhedsminister Bent Høie i en pressemeddelelse.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Transportministeriet om, hvorvidt Danmark også vil forbyde fly fra Storbritannien.

Julen aflyst for millioner af briter

Forbuddene kommer, efter den britiske premierminister, Boris Johnson, lørdag indførte strengere restriktioner i store dele af Storbritannien for at standse spredningen af den nye og mere smitsomme coronavariant.

De seneste uger har den spredt sig til store dele af befolkningen i London og Sydøstengland. Forskere mener, at den nye type af coronavirus smitter 70 procent mere end normalt.

Derfor er julen nu blevet aflyst for millioner af briter.

- Vi kan ikke holde jul, som vi plejer, sagde premierminister Boris Johnson på et pressemøde lørdag eftermiddag.

- Jeg ved, at mange vil blive kede af det over det her, men vi er nødt til at gøre det, der er nødvendigt.

Selv om britiske forskere mener, at den spreder sig hurtigere, ser de ingen tegn på, at den er mere farlig, eller at vacciner ikke virker mod den.

De fem dages 'coronafri', som briterne gentagne gange var blevet lovet, er nu blevet sløjfet over hele England. Nu kan en boble med tre husstande kun fejre jul sammen 25. december i stedet for at tilbringe perioden 23.-27. december sammen.

London og Sydøstengland er fra søndag underlagt endnu strengere restriktioner, der blandt andet betyder, at der er udgangsforbud, og at man kun må ses med én anden person uden for sit eget hjem.

Det er desuden forbudt at forlade de egne for at rejse til andre steder i England.

Sky News fortalte sent lørdag aften om, at mange i London strøg mod hovedstadens togstationer og buscentraler for at komme ud af byen og hjem til familien, før det blev midnat, og forbuddet trådte i kraft.

Ny variant fundet i Danmark

At briternes juleplaner nu er kaos står i skærende kontrast til premierministerens løfter de seneste uger.

- For få dage siden sagde han, at det ville være umenneskeligt at bede folk om at ændre deres juleplaner, siger Divya Das, der er TV 2s Europakorrespondent.

- Men det er nøjagtig det, han beder dem om nu. Han laver en politisk kovending af en anden verden. Julen ligger i ruiner for millioner af briter nu.

Den nye variant af coronavirus er også blevet fundet i Danmark, hvor ni personer i Storkøbenhavn og Nordjylland er blevet ramt af den.