Pompeo anklager Rusland for stort hackerangreb på USA
Det er temmelig sikkert, at Rusland stod bag, siger udenrigsminister om cyberangreb på centrale organer i USA.
Det står "temmelig klart", at Rusland står bag det hidtil mest omfattende hackerangreb mod USA, siger den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.
En lang række amerikanske ministerier og private organisationer er ramt. Der er meldinger om lignede cyberangreb i Europa og andre steder i verden.
- Der er gjort en betydelig anstrengelse for at bruge en software fra en tredjepart til ganske enkelt at indlejre en kode i den amerikanske regerings systemer, siger Pompeo i et interview til radiostationen Westwood One.
- Dette var en betydelig anstrengelse, og jeg mener, det er en sag, om hvilken vi nu temmelig klart kan sige, at det var russerne, der var involveret i denne aktivitet, forklarer han.
Tavshed fra Donald Trump
Pompeos chef, præsident Donald Trump, har været helt tavs om sagen, selv om den har været en topnyhed i USA den seneste uge.
Blandt de ministerier, der er blevet hacket, er energiministeriet, der har ansvar for USA's atomvåben.
Microsoft oplyste natten til fredag, at det har varslet over 40 kunder, der er ramt af den ondsindede software.
Ifølge sikkerhedseksperter er det et angreb, der sætter hackerne i stand til at sikre sig netadgang til centrale dele af regeringens systemer. Men det kan også ramme strømforsyningen og andre organer, der er vitale for det moderne samfund.
Hackerne har efter alt at dømme brugt en svaghed i et sikkerhedsprogram. Det er udviklet af Texas-virksomheden SolarWinds. Det har været brugt af mange ministerier og organisationer.
80 procent af de berørte kunder hører hjemme i USA. Microsofts formand, Brad Smith, skriver i en blog, at der også er fundet ondsindet software i Belgien, Storbritannien, Spanien, Canada, Israel, Mexico og De Forenede Arabiske Emirater.
25-50 virksomheder kan være impliceret
Herhjemme oplyser Center for Cybersikkerhed ifølge DR, at 25-50 virksomheder og offentlige myndigheder kan være impliceret.
Det står ikke ganske klart, hvad hackerne forsøger at opnå.
- Dette er ikke spionage, som vi plejer at kende det, selv ikke i en digital tidsalder. I stedet er det en hensynsløs handling, som har gjort USA og verden teknologisk sårbare, siger Brad Smith.