Coronavirus

Minister kom til at afsløre hemmelig prisliste - så meget koster de forskellige vacciner

Belgiens forbrugerminister lagde en liste på Twitter over, hvor meget EU skal betale for coronavacciner. Hendes tweet forsvandt lynhurtigt igen.

Hvad koster det egentlig at købe ind hos de store medicinalvirksomheder, der i månedsvis har kastet enorme ressourcer efter at udvikle en vaccine mod coronavirus?

Det spørgsmål har hidtil ikke været nemt at få svar på, da indkøbspriser på coronavacciner har været holdt hemmelige, mens verdens lande har været i gang med at sikre sig nok medicin til at bremse pandemien hurtigst muligt.

Men fredag skete der så noget, som gav et sjældent indblik i priserne på vacciner fra de forskellige medicinalvirksomheder.

Belgiens økonomi- og forbrugerminister Eva de Bleeker kom nemlig til at lægge prislisten for samtlige vacciner, som hendes land forhandler om at købe gennem EU, på Twitter.

Ministerens tweet blev lynhurtigt slettet igen, men da var det allerede for sent.

Internettet glemmer aldrig, og billeder af ministerens prisliste begyndte hurtigt at dukke op på Twitter og andre sociale medier.

Derfor ved vi nu, at EU's indkøbspriser per dosis vaccine fra de forskellige medicinalvirksomheder ser således ud.

  • Oxford/Astrazeneca: 1,78 euro (13,24 kroner)

  • Johnson & Johnson: 8,50 dollars (51,59 kroner)

  • Sanofi/GSK: 7,56 euro (56,24 kroner)

  • Curevac: 10 euro (74,40 kroner)

  • Pfizer/Biontech: 12 euro (89,28 kroner)

  • Moderna: 18 dollars (109,24 kroner)

Vaccinerne fra Pfizer og Moderna, der er længst fremme i godkendelsesprocessen, viser sig også at være de dyreste. Hver person skal tage to doser, for at vaccinerne virker - dermed skal priserne også ganges med to for at komme frem til, hvad det reelt koster at købe vaccine til en enkelt person.

Fortrolighedsklausulen

I den suverænt billigste ende af prisskalaen ligger vaccinen fra Oxford University og Astrazeneca.

Den er blevet udviklet med offentlig støtte, og på sin hjemmeside har Astrazeneca lovet, at man ikke vil udnytte pandemien til at tjene penge på vaccinen.

Men det er der andre, der vil, og det var ikke dem alle, som syntes, at indkøbspriserne burde offentliggøres. Så Eva de Bleekers tweet gav hurtigt bagslag.

Medicinalfirmaet Pfizer var de første til at kritisere ministeren for åbenlyst at bryde den aftale, som EU har indgået med Pfizer.

- Disse priser er omfattet af en fortrolighedsklausul, der er i kontrakten med EU-Kommissionen, siger Elisabeth Schraepen, der er talskvinde for Pfizer Benelux til den belgiske avis Le Soir.

Ifølge en talsmand fra EU-Kommissionen, der har talt med Le Soir, er det "i alles interesse" at indkøbspriserne er hemmelige.

- Det er i firmaernes interesse, men også i Kommissionens, medlemsstaternes og borgernes. Hvis sådan nogle informationer offentliggøres, vil det svække vores position i fremtidige forhandlinger, siger Kommissionens talsmand til den belgiske avis.

Lidt for gennemsigtigt

Og hvis man ser på priserne i listen, kunne noget da også tyde på, at EU har haft held til at presse priserne på vacciner ned.

Hos Pfizer er den officielle pris på en vaccinedosis for eksempel 19,50 dollars (118,34 kroner) - ifølge New York Times - altså noget højere end prisen fra Eva de Bleekers tweet.

Hvis EU mod forventning skulle finde på at købe vacciner i Rusland, koster den russiskudviklede Sputnik-vaccine ifølge nyhedsbureauet TASS 13 dollars (78,90 kroner) per dosis - også her skal der bruges to per person.

Den belgiske minister Eva de Bleeker har endnu ikke selv udtalt sig om, hvorfor hun valgte at offentliggøre prislisten på Twitter.

Men hendes talsmand, Bavo De Mol, siger til New York Times, at ministeren egentlig bare forsøgte at lukke munden på sine politiske modstandere, der kritiserede regeringen for ikke at sætte penge nok til side til indkøb af vacciner.

- Vi forsøgte at være gennemsigtige, men vi var åbenbart for gennemsigtige, siger talsmanden.