Coronavirus

Krisemøde i Storbritannien om smitsom variant af coronavirus

London og flere dele af England kan komme under strengere restriktioner efter fundet af en ny og formodentlig mere smitsom variant af coronavirus.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, kaldte fredag sine ministre til krisemøde for at drøfte, hvordan man skal tackle den nye stamme af coronavirus, der er blevet opdaget i dele af det sydøstlige England.

Det skriver BBC og The Guardian.

Det formodes, at den nye variant er mere smitsom og derfor spredes hurtigere end den oprindelige virus.

Det sagde sundhedsminister Matt Hancock, da han mandag annoncerede fundet af den. Og siden da er regeringens videnskabelige rådgivere kun blevet endnu mere overbevist om, at det passer.

- Der er en bekymring for, at den er mere smitsom end den eksisterende stamme - og den fornemmelse vokser, siger en af regeringens talspersoner til The Guardian.

Der er endnu intet, der tyder på, at den nye variant giver et mere alvorligt sygdomsforløb end den oprindelige coronavirus.

Ny mutation fundet i Danmark

Professor Mark Walport, der er medlem af SAGE, regeringens videnskabelige råd i nødsituationer, siger, at der er en reel mulighed for, at denne mutation kan have en "smittefordel".

- Det, der sker med vira, er, at de naturligt muterer hele tiden. Og de, der overlever, er dem, der øger deres smitsomhed, sagde han sent fredag aften til BBC Newsnight.

- Vi ved, at det her er en ny variant, der er blevet set i andre lande, og det ser ud, som om den er ret udbredt, hvilket tyder på, at den har en smittefordel.

Der er i skrivende stund fundet over 1000 briter smittede i 60 distrikter af landet.

Den nye variant af coronavirus er også blevet fundet i Danmark, hvor ni personer i Storkøbenhavn og Nordjylland er blevet ramt af den.

Fem dages julefri i boble

Opdagelsen af den nye variant kan betyde, at der indføres endnu strengere restriktioner for den ramte del af landet.

For eksempel kan rejser fra det sydøstlige England og fra London til resten af landet blive forbudt.

Beslutningen kan blive taget allerede lørdag, men som det ser ud nu, bliver der ikke pillet ved reglerne hen over julen. Det erfarer både BBC og The Guardian.

Premierminister Boris Johnson og hans regering har givet briterne fem dages 'fri' fra coronarestriktionerne, som mange steder forbyder en husstand at ses med andre, og i stedet gjort det muligt at samles tre husstande i en boble i julen.

Fra 23. december til 27. december kan man derfor holde jul med børnebørn og bedsteforældre ved samme juletræ og endda kramme hinanden.

Men advarslerne mod de fem dages fri er mange.

Advarer mod tredje bølge

Flere af regeringens ministre har endda de seneste dage anbefalet, at briterne holder en mindre jul, end reglerne tillader.

Det sker, efter at læger, sundhedseksperter og chefer i sundhedsvæsenet stod i kø for at advare om, at reglerne kan skabe en jul, som meget vel kan sende familier hjem med meget mere end julegaver i bilen.

De kan nemlig blive de første, der træder på speederen for en tredje bølge med coronavirus i Storbritannien.

Det sagde Chris Hopson, der er chef for NHS Providers, i søndags i 'BBC Breakfast'.

- Det er, som om der er en fornemmelse af, at fordi regeringen har lavet de her regler, er der ingen risiko ved, at folk har mere social kontakt hen over julen, sagde han.

- Men enhver form for ekstra social kontakt hen over julen - specielt med dem, der er sårbare over for virussen - er meget risikabel.