Coronavirus

Engelsk corona-mutation er 70 procent mere smitsom, siger Boris Johnson

Millioner af englændere vil blive underlagt et udgangsforbud allerede i morgen.

En ny variant af coronavirus har spredt sig til store dele af befolkningen i Storbritanniens hovedstad, London, samt Sydøst- og Østengland.

Premierminister Boris Johnson har derfor holdt møder med sin coronavirus-ekspertgruppe fredag og lørdag for at drøfte, hvor stor en risiko, den udgør.

Julen ligger i ruiner for millioner af briter nu

Divya Das, TV 2s Europakorrespondent

På et pressemøde lørdag klokken 17 dansk tid fortalte Boris Johnson, at britiske forskere nu mener, at den nye type af coronavirus smitter 70 procent mere end normalt.

Derfor har man valgt at indføre strenge restriktioner flere steder i landet. Men det frygtes ikke, at den giver et sværere sygdomsforløb, sagde Johnson også.

- Vi er sikre på, at coronavirus-varianten spreder sig hurtigere, men ikke at den er mere farlig, eller at vacciner ikke virker mod den.

Nyt niveau i varselssystem

Indtil videre har Storbritannien arbejdet ud fra et varselssystem med tre niveauer, men på grund af den nye virus har man lavet et niveau fire, der indeholder ekstremt skærpede regler.

Både London og Sydøstengland bliver underlagt det nye niveau fire, der blandt andet betyder, at der vil være udgangsforbud i områderne.

Desuden må man kun ses med én anden person uden for sit eget hjem, og man skal arbejde hjemmefra, medmindre dette ikke kan lade sig gøre.

Derudover må man ikke forlade niveau fire-områderne, heller ikke for at fejre jul.

- Vi kan ikke holde jul, som vi plejer. Man må ikke forlade niveau fire-områder, og resten af landet bør også overveje, om de skal droppe rejsen til jul, sagde Boris Johnson.

Udmeldingen står i skærende kontrast til premierministerens tidligere kommentarer, mener TV 2s Europakorrespondent, Divya Das.

- For få dage siden sagde han, at det ville være umenneskeligt at bede folk om at ændre deres juleplaner, men det er nøjagtig det, han beder dem om nu. Han laver en politisk kovending af en anden verden. Julen ligger i ruiner for millioner af briter nu, siger hun.

Ruller lempelser tilbage

Foruden at indføre et nyt niveau i varselssystemet, så har man også valgt at tilbagerulle en række lempelser på restriktionerne over julen.

Det var ellers planen, at man måtte blande sig på tværs af tre husstande for at fejre jul sammen i perioden 23. december til 27. december, men nu vil det kun gælde 24. december.

Derudover gjorde Boris Johnson det klart, at man ikke skal forvente at holde nytårsfest i år, da man kun må ses med én anden husstand nytårsaften.

- Jeg ved, at mange vil blive kede af det over det her, men vi er nødt til at gøre det, der er nødvendigt, sagde premierminister Boris Johnson.

De nye, skærpede niveau fire-restriktioner træder allerede i kraft søndag 20. december.