Coronavirus

Sverige sætter ind med nye corona-restriktioner

Fra 7. januar bliver svenskerne anbefalet at bruge mundbind i den kollektive trafik i hverdagene. Stefan Löfven udelukker total nedlukning.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, præsenterede fredag nye restriktioner for hele Sverige, hvor smitten med coronavirus er kraftigt stigende. Restriktionerne gælder for hele Sverige.

Det sker, efter Sverige det seneste døgn har registreret 100 dødsfald med coronavirus, ligesom der er registreret 9654 nye smittetilfælde.

- I år bliver julen anderledes, og den må være anderledes. Situationen fortsætter med at være meget alvorlig. Personalet i sygehusvæsenet og i ældreplejen arbejder døgnet rundt, men kræfterne svinder, lød det fra Löfven.

Mundbind bliver således anbefalet i den kollektive trafik i hverdagene i forbindelse med myldretrafikken, når svenskerne 7. januar starter på arbejde igen efter jul og nytår. Der vil komme yderligere udmeldinger om dette i god tid inden 7. januar, blev det oplyst på pressemødet.

Sverige har indtil nu været et af de eneste lande i verden, der ikke har anbefalet eller indført krav om mundbind. Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, har gentagne gange udtalt, at der ikke er en videnskabelig grund til at indføre anbefalinger eller krav om mundbind.

På pressemødet blev det oplyst, at det ikke bliver på tale, at svenskerne skal bære mundbind i andre situationer som for eksempel i butikker.

- Nej. Der opstår ikke uundgåelig trængsel, sagde Stefan Löfven.

Alle statslige institutioner bliver lukket ned

Derudover bliver antallet af personer, der må gå på restaurant i et selskab allerede fra klokken 19 fredag sænket fra otte til fire, ligesom det ikke længere er muligt at få serveret alkohol efter klokken 20.

Alle statslige, regionale og kommunale kontorer, som ikke er nødvendige, skal desuden lukkes ned til foreløbig 24. januar, og der bliver indført et maksimalt antal i butikker, indkøbscentre og træningscentre. Hvis ikke antallet af smittede bliver bragt ned, vil disse blive lukket, oplyste den svenske statsminister.

Gymnasieelever skal frem til 24. januar fjernundervises.

På pressemødet oplyste Stefan Löfven, at en total nedlukning af Sverige ikke kommer på tale, fordi svenskerne i det lange løb ikke "orker det."

- I andre lande skaber det social uro. Man kan ikke gøre det i kort tid. De her restriktioner skal mindske smitten. Vi tror, at det kommer til at have en effekt, lød det fra den svenskes statsminister.