Udland

Satellitfotos viser, at Iran udbygger atomanlæg

Udbygningen kan være ganske harmløs – men den kan også være en kæp i hjulet for en genoplivning af atomaftalen med Iran.

Nye satellitbilleder af Irans store underjordiske atomanlæg Fordo afslører, at iranerne er i gang med at udbygge anlægget.

Det skriver nyhedsbureauet AP, der har haft adgang til satellitbillederne.

Formålet med byggeriet er ukendt, men udbygningen sætter atomaftalen mellem Iran og en række stormagter under yderligere pres.

Aftalen blev indgået i 2015 mellem Iran på den ene side og stormagterne USA, Kina, Rusland, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og EU på den anden side. Den satte grænser for det iranske atomprogram for at sikre, at det ikke kunne bruges til at udvikle atomvåben.

Fundamentet for aftalen blev rystet, da USA trak sig fra aftalen i 2018 og indførte stramme sanktioner mod Iran.

Sidste år meddelte Iran, at man ikke længere følte sig forpligtet af aftalen, og at man ville genoptage dele af sit program for uranberigelse, der er et afgørende forstadie til skabelsen af en atombombe.

Ny præsident

De øvrige underskrivere af aftalen har siden forsøgt at holde aftalen i live, og landenes udenrigsministre – samt en repræsentant for EU – mødes på mandag for at diskutere mulighederne for at genoplive aftalen, skriver The Guardian.

Håbet om en genoplivning bygger på, at USA om få uger skifter præsident til Joe Biden.

Han var som vicepræsident under Barack Obama selv med til at forhandle atomaftalen på plads og har erklæret sig positiv over for en amerikansk genindtræden i atomaftalen.

- Vil blive studeret nøje

Hvis det arbejde, som satellitbillederne afslører, er en afgørende udbygning af atomanlægget, kan det gøre fremtidsudsigterne for en aftale sværere, vurderer eksperter.

- Enhver ændring af anlægget vil blive studeret nøje som en indikation af, hvor Irans atomprogram bevæger sig hen, siger den britiske Iran-ekspert Jeffrey Lewis til nyhedsbureauet AP.

Iran har ikke selv bekræftet, at der er en udbygning i gang af Fordo.

Privat Twitterkonto

Offentliggørelsen af satellitbillederne, hvoraf nogle stammer fra det sydkoreanske rumforskningsinstitut, kom ud af det blå i denne uge på Twitter.

AP har siden identificeret manden bag Twitter-kontoen "Observer IL" som en pensioneret israelsk militærperson, der ikke ønsker at træde offentligt frem.

De vitale dele af anlægget i Fordo, der ligger i bjergene nær Irans hellige by Qom, ligger dybt under jorden, beskyttet mod luftangreb. Det har en størrelse til at rumme omkring 3000 centrifuger til opgradering af uran til militære formål.

Ny lov om uran

Tidligere på måneden vedtog Iran en ny lov, der giver landet lov til at berige uran op til 20 procent. Det svarer til landets niveau, før atomaftalen blev indgået og er tæt på et niveau, der kan bruges militært.

I øjeblikket beriger Iran uran op til 5 procent, hvilket er mere end tilladt i atomaftalen – men stadig langt fra anvendelse til militære formål.

Mens alle parter har sagt, at de ønsker en genoplivning af atomaftalen med amerikansk deltagelse, er der stor uenighed om, hvordan det skal foregå.

Iranerne ønsker de amerikanske sanktioner ophævet, før aftalen kan blive genoplivet.

- Hvis sanktioner kan fjernes, så bør vi ikke forsinke processen så meget som en time, har den øverste religiøse leder i Iran, ayatollah Ali Khamenei, udtalt.

Amerikanerne ønsker til gengæld, at iranerne skal overholde aftalens grænser for berigelse af uran, før der kan blive tale om at ophæve sanktionerne og genindtræde i atomaftalen.