Coronavirus

Tom Cruise truer med fyring for overtrådte corona-retningslinjer

Det kan føles tilfredsstillende, når stjerner som Tom Cruise irettesætter andre, men vi skal stadig passe på med at udskamme hinanden, mener ekspert.

- Jeg vil aldrig nogensinde se på det der igen. Nogensinde. Hvis ikke du overholder det, er du fyret, og hvis jeg ser dig gøre det igen, er du fucking færdig her.

På en lydoptagelse, som det engelske medie The Sun er kommet i besiddelse af, kan man høre skuespiller Tom Cruise råbe af filmcrewet på optagelser til den seneste skud på stammen i 'Mission: Impossible'-serien.

Hollywoodstjernen, der også er producer på filmen, høres på optagelsen skælde flere på filmholdet ud, fordi de ikke overholdt settets covid-19-retningslinjer om blandt andet mundbind og afstand.

Flere medier har uafhængigt af hinanden fået bekræftet af forskellige kilder tæt på produktionen, at lydoptagelsen er autentisk. Du kan høre hele lydoptagelsen her.

Løftede pegefingre hænger sammen med coronakrisen

Der er en naturlig årsag til, at man i disse dage måske hører eller læser flere vrede bemærkninger om folk, der ikke overholder retningslinjerne.

Det fortæller Michael Bang Petersen, der er professor ved Aarhus Universitet og forsker i smittepsykologi.

- Når smitten stiger, er der i samfundet en tendens til, at man løfter pegefingeren overfor andre, forklarer Michael Bang Petersen.

Han fortæller, at vores holdninger til adfærd, og hvad der er moralsk rigtigt og forkert at gøre, har ændret sig under coronakrisen.

Derfor kan lydoptagelsen af Tom Cruise, der giver andre en verbal løftet pegefinger, også opleves som en tilfredsstillende reaktion.

- Mange kan føle, at de selv kan få afløb gennem Tom Cruise, siger Michael Bang Petersen.

- Flere synes, det er helt i orden og nærmest godt at skælde ud, men de ville ikke kunne gøre det selv.

Filmset har været lukket i måneder

Coronakrisen har været dyr for mange – også filmindustrien.

Det er blandt andet de mange job og penge, der i disse tider er usikre, som gør, at Tom Cruise ikke vil finde sig i, at folk på filmsettet nøler med anbefalinger og retningslinjer.

- Der er ingen undskyldning, råber han i klippet.

Efter en kort pause, kan man høre Tom Cruise råbe videre:

- Sig det til de mennesker, der mister deres hjem, fordi vores industri er lukket.

Tom Cruise, der spiller agenten Ethan Hunt, ses her i aktion på optagelserne til 'Mission: Impossible 7' i Italien.

Optagelserne til 'Mission: Impossible 7' blev stoppet tilbage i februar på grund af coronaudbruddet i Italien, hvor filmholdet på det tidspunkt optog. Flere filmset fulgte trop kort tid efter, da hele verden blev ramt af pandemien.

Produktionen, der blev genoptaget i september, har været i både Venedig og senest London, hvor raseriudbruddet fandt sted.

Ris og ros på sociale medier

Optagelsen af den næsten tre minutter hårde irettesættelse er efterfølgende gået viralt på Twitter og Instagram, hvor skuespilleren roses og hyldes.

Også kollegaen George Clooney bakker op om Tom Cruise. I et længere interview med den amerikanske radiovært Howard Stern fortæller han, at han ikke mener, at Tom Cruise overreagerede.

Selvom Tom Cruises reaktion anderkendes af mange, er det ikke kun positive og varme ord, skuespilleren får med på vejen. Lydoptagelsen har nemlig også været med til at skabe debat.

- Tom Cruise har en synlighed i kraft af sin status, men den synlighed kan også gøre, at der kommer en negativ modreaktion, fortæller forsker Michael Bang Petersen.

Afstemning

Synes du, det er i orden at skælde ud på andre, der ikke overholder retningslinjerne?

Han peger på, at lydoptagelsen kan være med til at skubbe diskussionen om, hvordan vi opfører os, ud i det åbne.

- At en kendt opfører sig på den måde, kan give et indtryk af, at det er i orden, men der vil også være folk, der anskuer det modsat, siger han.

Flere reagerer også på måden, Tom Cruise taler til crewet på og mener ikke, opførslen er i orden. Blandt andre den amerikanske komiker og forfatter Tim Young:

Professor: Coronapoliti kan skabe konflikt

Ifølge Michael Bang Petersen skal vi passe på med at lege corona-politi overfor hinanden. For det kan få særligt to negative konsekvenser:

- Det skaber konflikt i situationer, hvor vi i forvejen er ved at være godt møre. Hvis vi begynder at udskamme meget, så er den anden siden af mønten, at nogle kommer til at skamme sig.

Det kan få ekstremt uheldige konsekvenser, hvis det at have coronavirus bliver skamfuldt. Det kan nemlig forhindre personer i at ville fortælle det og derved besværliggøre smitteopsporing, forklarer han.

- Det er derfor værd at tage det en smule med ro overfor hinanden, lyder det fra professoren.

Tom Cruise har endnu ikke selv kommenteret på lydklippet, og optagelserne til filmen fortsætter som planlagt. Du kan høre hele lydoptagelsen her.

Hvis coronavirus ikke kommer til at forsinke produktionen yderligere, står ‘Mission: Impossible 7’ til at få premiere i slutningen af 2021.