Udland

Putin om giftangreb på Navalnyj: - Ville vi slå ham ihjel, havde vi gjort arbejdet færdigt

En rapport fra flere store, internationale medier peger på, at personer fra den russiske efterretningstjeneste FSB stod bag mordforsøget.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, afviser blankt, at det var russiske agenter fra efterretningstjenesten FSB, der tidligere i år forgiftede oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Det skriver CNN.

Havde det været russiske agenter, var Navalnyj ikke i live i dag, sagde Putin torsdag på sit årlige store pressemøde, hvor han blandt andet svarer på spørgsmål fra befolkningen.

- Ville russiske agenter slå Navalnyj ihjel, havde de gjort arbejdet færdigt, lød det fra den russiske præsident.

Udmeldingen fra Putin kommer, efter at en undersøgelse foretaget af flere store, internationale medier i fællesskab tirsdag pegede på, at det netop var russiske agenter fra FSB, der stod bag giftangrebet.

Putin: Rapport er et plot

Ifølge Putin er konklusionen i undersøgelsen et plot, som USA står bag for at miskreditere ham.

Og i øvrigt er Navalnyj ikke betydningsfuld nok til at være et mål, konstaterede Putin på dagens pressemøde.

Afdækningen fra medier som den amerikanske tv-station CNN, det tyske magasin Der Spiegel og det undersøgende medie Bellingcat viser ellers, at FSB har været efter Navalnyj i årevis.

Medierne har blandt andet fået adgang til mobildata og stykket et større puslespil sammen. Deres undersøgelse har ført til, at de har navngivet de personer, der menes at stå bag giftangrebet på Navalnyj.

De pågældende FSB-agenter "har særlig træning i kemiske våben, kemi og medicin" og har skygget Navalnyj i Rusland mindst 37 gange i de seneste fire år, skriver medierne.

- Jeg ved, hvem der ville dræbe mig

Navalnyj har sagt, at hans egne folk har tjekket de oplysninger, medierne er kommet frem til. Deres konklusion er, at sagen nu er opklaret.

- Jeg ved, hvem der ville dræbe mig. Jeg ved, hvor de bor. Jeg ved, hvor de arbejder. Jeg kender deres rigtige navne. Jeg kender deres dæknavne. Jeg har billeder af dem, siger Navalnyj i en video, han udsendte mandag.

- Det er en fortælling om en hemmelig gruppe mordere fra FSB, der omfatter læger og kemikere. Den handler om, hvordan de prøvede at dræbe mig adskillige gange og næsten dræbte min kone engang, siger han.

Oppositionspolitikeren kollapsede under en indenrigsflyvning i Rusland tidligere på året. Han blev først indlagt på et russisk hospital, men siden overført til et hospital i Berlin. Han befinder sig stadig i den tyske hovedstad.

Lægerne i Berlin har konstateret, at Navalnyj blev forgiftet med Novichok, et giftstof udviklet i sovjettiden.

Skarp Putin-kritiker

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, siger, at "vi tvivler alvorligt på, at der er nogen russisk vilje til at bidrage til efterforskningen af forgiftningen af Navalnyj".

- Rusland har haft tilstrækkeligt med chancer til at opklare dette, og det er ikke sket, siger Maas.

Navalnyj er en af de skarpeste kritikere af præsident Vladimir Putin.

Ruslands regering har gentagne gange afvist enhver antydning af, at myndighederne skulle have forsøgt at slå Navalnyj ihjel.

FSB er afløseren for KGB, der var den frygtede spiontjeneste i Sovjetunionen. FSB er Ruslands vigtigste efterretningstjeneste for indenlandsk sikkerhed.