Her produceres vaccinen, der kan være på vej til Danmark om en uge

Beboere på plejehjem, sårbare ældre og frontpersonale i sundhedsvæsenet vil modtage vaccinen først.

Går alt efter planen, vil de første danskere allerede blive vaccineret mod coronavirus inden nytår. Sådan lød det torsdag fra statsminister Mette Frederiksen (S).

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt er rejst til den belgiske by Puurs, hvor det amerikanske medicinalfirma Pfizer og tyske BioNTech i fællesskab producerer deres vaccine til det europæiske marked.

- Lige nu tyder meget på, at det bliver juleaftensdag, at en lastbil ruller ud herfra mod Danmark. Det tager ni timer og ti minutter herfra til Statens Serum Institut i København. I den lastbil vil være 9750 doser. Hver person skal have to doser, så der er vaccine nok til lige under 5000 danskere, fortæller Rasmus Tantholdt foran fabrikken.

Det er det samme antal, der bliver sendt ud til alle EU-lande i første omgang. Efterfølgende vil man så sende doser ud til de forskellige lande svarende til deres størrelse, fortæller Rasmus Tantholdt.

Danmark er måske klar før

Alle EU's medlemslande vil påbegynde vaccinationer mod covid-19 fra 27. december, hvis vaccinen godkendes. Det oplyste EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tidligere torsdag på Twitter.

- Den 27., 28. og 29. december vil vi starte over hele EU.

I Danmark krydser man fingre for, at de første danskere kan blive vaccineret før 27. december.

Det siger statsminister Mette Frederiksen til TV 2 og kalder det "meget, meget glædelige nyheder".

Statsministeren kan ikke sætte en præcis dato på, understreger hun.

- Det flytter sig ekstremt hurtigt. Vi håber på en godkendelse inden for ganske få dage, og hvis alt går vel, er vi i gang med at vaccinere ganske kort derefter, siger Mette Frederiksen.

Vil ikke vente på EU

Hun understreger, at Danmark ikke vil vente på de andre EU-lande, hvis vaccinen er klar i Danmark inden 27. december.

- Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæisk plan, skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord, siger statsministeren.

Ifølge rapporten "Organisering af vaccination mod covid-19" fra Sundhedsstyrelsen, som TV 2 er i besiddelse af, vil antallet af danske vacciner være noget højere i første rul af vaccinestrategien.

Det forventes, at der i første bølge vil ankomme 615 kasser med 195 antal multidosis hætteglas, der hver indeholder fem vaccinedoser – det vil sige 599.625 doser i alt.

Svage og plejepersonale får først

Første bølge af vaccinationsindsatsen dækker kun en del af danskerne – det er udvalgt personale på sundheds- og ældreområdet samt borgere i øget risiko og landets 40.000 plejehjemsbeboere.

Senere udrulles en bredere dansk indsats.

Når der efterhånden kommer større mængder af vaccinen til Danmark, vil de blive fordelt ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal.

Sundhedsstyrelsen vil over jul og nytår sende et brev via e-boks til alle borgere over 18 år. Her vil man blive informeret om den kommende vaccine.