Coronavirus

Den amerikanske lægemiddelstyrelse anbefaler nødgodkendelse af endnu en coronavaccine

Vaccinen fra Moderna er af samme type som Pfizer/BioNTech-vaccinen.

Endnu en vaccine er ser ud til at blive nødgodkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.

Det står klart, efter at et ekspertpanel i FDA torsdag holdt et møde, hvor vaccinen blev vurderet.

Med stemmerne 20-0 anbefaler ekspertpanelet at give en nødautorisation til brug af vaccinen på voksne fra 18 år og opefter.

FDA skal nu gennemgå anbefalingen og tage stilling til, om vaccinen skal tages i brug i USA.

Vaccinen er udviklet af amerikanske Moderna og benytter samme teknologi som vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der blev godkendt 12. december.

Virker via genetisk kode

Vaccinen virker gennem såkaldt mRNA-teknologi, som ikke bruger virussen selv, men dens genetiske kode.

Koden kan ses som en slags opskrift, som kroppens celler læser og bygger efter. I både Modernas og Pfizer/BioNTechs vaccine findes opskriften på de små pigge, man har set på tegninger af coronavirussen. De kaldes spike-proteiner, og når man får vaccinen, vil kroppen selv begynde at producere spike-proteinerne.

De bliver udskilt i blodet, og herefter går vores immunforsvar i gang med at danne antistoffer, der virker, hvis vi bliver smittet af den ægte coronavirus.

Kort inden godkendelsen udkom en 54 sider lang rapport, hvori Moderna-vaccinen blandt andet bliver vurderet til at have en effektivitetsrate på 94,5 procent.

 • Gennemsnitlig effekt

  94,5 procent

  95 procent

 • Indkøbspris

  Mellem 157 og 233 kroner

  120 kroner

 • Opbevaring

  Minus 20 grader celsius

  Minus 70 grader celsius

 • Aldersgrupper

  Fra 18 år og opefter

  Fra 16 år og opefter

 • Vaccinetype

  mRNA

  mRNA

 • Antal doser og timing

  To doser med 28 dages mellemrum

  To doser med 21 dages mellemrum

 • Hvor lang beskyttelse

  Mindst et år

  Uvist på nuværende tidspunkt

En anden konklusion er, at Moderna-vaccinen beskytter yngre mennesker lidt bedre end ældre. For testpersoner under 65 år er effektiviteten således 95,6 procent, mens den er 86,4 procent blandt personer på 65 år og opefter.

Ligesom Pfizer/BioNTech-vaccinen skal Moderna-vaccinen gives ad to omgange.

Kan være et varsel

Først og fremmest giver vaccinen, hvis den bliver godkendt, mulighed for at vaccinere flere amerikanere hurtigere.

Men en amerikansk godkendelse betyder også noget for borgerne på den anden side af Atlanten, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.

- Ganske ofte, når FDA godkender noget, så vil EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur, red.) også godkende det, siger han.

Lige nu er planen, at EU tager stilling til Moderna-vaccinen 6. januar. Hvis den bliver godkendt, har EU-landene en kontrakt på 80 millioner vaccinedoser i første omgang, og yderlige 80 millioner doser, hvis den viser sig effektiv og sikker.

Seks millioner doser klar

Allerede på mandag vil USA være klar til at sende næsten seks millioner vaccinedoser fra Moderna til mere end 3000 forskellige steder landet over. Det har general Gustave Perna, der står i spidsen for den amerikanske vaccineindsats, Operation Warp Speed, sagt til Washington Post.

En fordel ved Modernas vaccine er, at den skal opbevares ved en temperatur på minus 20 grader celsius, som kan klares af en almindelig fryser.

Pfizer/BioNTech-vaccinen skal opbevares ved ultrakolde minus 70 grader celsius, og det kan gøre logistikken mere indviklet.

EU forventer, at alle medlemslande kan begynde at vaccinere med Pfizer/BioNTech-vaccinen fra 27. december.

Målet er, at USA i slutningen af december vil have fordelt 20 millioner Moderna-doser over hele landet, lød det torsdag fra Moncef Slaoui, der er chefrådgiver under Operation Warp Speed.