Coronavirus

Alle EU-lande begynder at vaccinere mod coronavirus 27. december

Den første leverance af vacciner til Danmark vil blive sendt afsted 24. december.

Alle EU's medlemslande vil påbegynde vaccinationer mod covid-19 fra 27. december, hvis vaccinen godkendes. Det oplyser EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- Den 27., 28. og 29. december vil vi starte over hele EU, skriver hun på Twitter.

Samme melding kommer fra den tyske sundhedsminister Jens Spahn.

- I Tyskland vil vi starte, hvis godkendelsen kommer som planlagt, 27. december. De andre lande i EU ønsker ligeledes at starte fra 27. december, siger Spahn forud for et møde, som han og forbundskansler Angela Merkel holder torsdag med topfolkene i medicinalselskabet BioNTech.

Danmark er måske klar før

I Danmark krydser man fingre for, at de første danskere kan blive vaccineret før 27. december.

Det siger statsminister Mette Frederiksen til TV 2 og kalder det "meget, meget glædelige nyheder".

De samme meldinger kommer fra Sverige. Det siger Sveriges vaccinekoordinator, Richard Bergström, til Sveriges Radio ifølge Svenska Dagbladet.

Afhænger af møde i EU

Det er netop tyske BioNTech, der har udviklet vaccinen mod covid-19. Den produceres af det amerikanske selskab Pfizer. Det er den vaccine, der er givet nødautorisation til i Storbritannien og som også allerede blevet givet i USA.

Lige nu venter landene i Europa på, at vaccinen bliver godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA. Det ventes at ske mandag 21. december.

Onsdag meldte Ursula von der Leyen ud, at alle 27 medlemslande sigter efter at begynde at vaccinere mod coronavirussen samme dag. Her lød det, at omkring 70 procent af EU's befolkning skal være blevet vaccineret, for at komme pandemien til livs.

Oprindeligt var EU's godkendelse sat til at ligge 29. december, men de seneste dage er presset på EU taget til, fordi vaccinationerne er i gang flere steder i verden – blandt andet i USA, Storbritannien og Canada.

9750 doser per land

Hvis vaccinen fra Pfizer/BioNTech som ventet bliver godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), vil hvert af EU’s medlemslande få 9750 doser af vaccinen i den første leverance, siger Sveriges vaccinekoordinator Richard Bergström til VG.

Hver person skal have to doser, for at vaccinen har fuld effekt – derfor er første portion vacciner, der bliver sendt afsted 24. december, dækkende for vaccination af godt 5000 mennesker.

Det er et symbolsk antal, og kort efter vil et langt større antal vacciner blive sendt ud til EU-landene, hvor de fordeles efter størrelse, således at de største lande får flest vacciner, og de mindre får færrest.

600.000 doser i første danske rul

Ifølge rapporten "Organisering af vaccination mod covid-19" fra Sundhedsstyrelsen, som TV 2 er kommet i besiddelse af, vil antallet af danske vacciner være noget højere i første rul af vaccinestrategien.

Det forventes, at der i første bølge vil ankomme 615 kasser med 195 antal multidosis hætteglas, der hver indeholder fem vaccinedoser – det vil sige 599.625 doser i alt.

Første bølge af vaccinationsindsatsen dækker kun en del af danskerne – det er udvalgt personale på sundheds- og ældreområdet samt borgere i øget risiko og landets 40.000 plejehjemsbeboere.

Senere udrulles en bredere dansk indsats.