Coronavirus

Kan påsken blive den nye jul? Ja, siger britisk minister

Storbritanniens boligminister siger, at indbyggerne bør overveje at gemme julefestlighederne til påske og på den måde beskytte landets ældre.

I Danmark lyder en strofe i en velkendt julesang, at ”julen varer lige til påske”.

Onsdag tog Storbritanniens boligminister det et skridt videre og kom med en opfordring til briterne om at skubbe fejringen af julen i år til påsken næste år.

I et interview med Sky News foreslår Robert Jenrick, at briterne udsætter julens festivitas til foråret 2021 for at undgå at få besøg af bedsteforældre hen over juledagene.

Han har selv aflyst den planlagte jul med sine forældre, der er over 80 år. Robert Jenrick slår fast, at det er op til den enkelte at beslutte, hvor mange der skal deltage i julens festligheder. Men han siger også, at flere måske ville nå frem til den konklusion, at ”påsken kan blive den nye jul”.

Op til tre husstande sammen til jul

Det budskab ligger dog milevidt fra den britiske regerings coronaregler for den forestående højtid.

Fra 23. til 27. december må op til tre engelske husstande samles under samme tag og indtage kalkunen, ovnkartoflerne og de klassiske pølser i svøb.

Premierminister Boris Johnson har understreget, at det ikke er et mål i sig selv, at så mange samles, og at alle bør overveje, om det er nødvendigt at være sammen på tværs af generationer denne jul.

Selvom Johnson afviser at stramme forsamlingsreglerne i julen, understregede han dog på et pressemøde onsdag aften, at ”en lille og kort jul er en mere sikker jul”.

Kritik fra eksperter

Johnson-regeringens beslutning om at tillade flere familier at være sammen i juledagene er blevet stærkt kritiseret fra flere fagfolk.

I et fælles indlæg har to store lægefaglige tidsskrifter, British Medical Journal og Health Service Journal, advaret om, at de lempede coronaregler i juledagene vil koste menneskeliv.

Ikke desto mindre holder den britiske regering fast i sin beslutning. Så nu er det op til borgerne, om de følger boligministerens opfordring, og julen i Storbritannien ender med at vare til påske.