USA VALG

Valgmændene har stemt på Joe Biden: - Det næste store søm i Trumps kiste

Valgmændene har som forventet stemt på Joe Biden som den kommende præsident i USA.

I USA har mange stater mandag afsluttet deres optælling af de såkaldte valgmandstemmer op.

Og det blev ikke overraskende til en sejr til demokraternes Joe Biden, der har sikret sig mindst 302 valgmænd mod Donald Trumps 232. For at vinde valget kræver det mindst 270 valgmænd.

Valgmandskollegiets afstemning er et større søm i Trumps kiste end de mange juridiske nederlag

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

I stat efter stat samledes valgmændene og afgav deres stemmer på den af præsidentkandidaterne, der vandt et flertal af stemmerne i de pågældende stater.

Det næste søm i kisten

Normalt er det en ren formalitet, men i år var der langt større opmærksomhed på valgmændene, fordi præsident Trump nægter at erkende, at han har tabt valget.

Præsidenten har gentagne gange påstået, at der er blevet snydt i stor stil. Men han har ikke kunnet fremlægge nogen beviser ved domstolene.

Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, er resultatet af dagens afstemning det næste store søm i kisten for Donald Trump:

- Jeg ved ikke, om der efterhånden er plads til flere søm i Trumps politiske kiste. Vi er efterhånden oppe på lige så mange søm, som USA har delstater. Dagens afstemning er dog et større søm i Trumps kiste end de mange juridiske nederlag. Det forhindrer dog næppe Trump i at fortsætte med at italesætte fantasifortællingen om, at han vandt valget.

Lyn-analyse

Søndag var det præcis 20 år siden, at Al Gore opgav kampen om Det Hvide Hus. 37 dage efter valget trådte Gore foran tv-kameraerne og annoncerede, at han havde ønsket George W. Bush tillykke med sejren. Gore tilbød Bush at mødes hurtigst muligt, så man kunne samle nationen efter en lang og polariseret valgkamp: ”hvad der måtte være tilbage af partipolitisk nag, må nu lægges til side, og må Gud velsigne hans lederskab af dette land”. 20 år senere nægter USA's nuværende præsident fortsat at anerkende valgresultatet, selvom der er gået 41 dage. Det vil nok blive husket som en historisk skamplet.

Svingstater går til Biden

Nevada er en af de stater, hvor Trump og hans advokater har udfordret valgresultatet juridisk. Her gik de seks valgmandsstemmer mandag til demokraten Joe Biden. Det skriver CNN.

I Georgia har delstatens 16 valgmænd også stemt på Joe Biden. I Arizona har 11 valgmænd gjort det samme.

I Pennsylvania har Biden sikret sig 20 valgmandsstemmer, viser resultatet af afstemningen.

Alle fire er såkaldte svingstater, hvor resultatet var tæt.

Også Wisconsin og Michigan er gået til Joe Biden, skriver Washington Post mandag aften.

Højesteret har afvist appel

Trump har ifølge radiostationen NPR indgivet over 50 søgsmål i en lang række stater, men har endnu ikke fået medhold i et eneste tilfælde.

Fredag gav USA's Højesteret tilsyneladende dødsstødet til Trumps forsøg på at ændre på resultatet, da domstolen afviste en appel, som Trump-støtter i Texas og andre stater havde indgivet.

Søndag gjorde Trump endnu et forsøg på at underkende det amerikanske valgsystem. Til tv-stationen Fox News sagde han, at valget "ikke er forbi", og at han vil fortsætte med at udfordre resultatet.