Coronavirus

Amerikansk lægemiddelstyrelse godkender coronavaccine

Inden for det kommende døgn vil amerikanerne få uddelt den første, godkendte coronavaccine i USA.

I USA har den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA (Food and Drug Administration, red.) nu godkendt Pfizer og BioNTechs coronavaccine.

Det oplyser præsident Donald Trump natten til lørdag dansk tid i en video på Twitter.

- Det er et medicinsk mirakel. Det er en af de største videnskabelige præstationer i historien. Vaccinen vil redde millioner af liv og snart afslutte pandemien én gang for alle, siger Trump.

Ifølge præsidenten vil vaccinen være klar til at blive uddelt inden for 24 timer.

- Sammen med vores partnere FedEx (amerikansk fragtservice, red.) og UPS (kurerfirmaet United Parcel Service, red.) er vi allerede begyndt at distribuere vaccinen til hver eneste stat og hvert eneste postnummer i landet. Den første vaccine vil blive uddelt om mindre end 24 timer, siger Trump.

Det bliver de enkelte guvernører i USA's 50 delstater, der vil afgøre, hvem der skal vaccineres først, lyder det fra præsidenten.

Nødgodkendelse

Der er tale om en såkaldt nødgodkendelse, der gør, at vaccinen kan tages i brug, selvom den ikke er 100 procent færdigtestet.

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech er en del af den amerikanske regerings såkaldte 'Operation Warp Speed', der med massive økonomiske tilskud har haft til formål at fremskynde udviklingen af en vaccine mod covid-19.

- Vi har leveret en sikker og effektiv vaccine på bare ni måneder, siger Donald Trump i Twitter-videoen.

Sundhedspersonale og udsatte, ældre borgere forventes inden for at par dage at blive blandt modtagerne af første 2,9 millioner doser af vaccinen fra den amerikanske lægemiddelproducent.

Pfizer-vaccinen har i de afsluttende fase 3-studier vist sig at have en effektivitet på omkring 95 procent sammenlignet med en gruppe, der fik placebo.

Presset til godkendelse

Flere førende amerikanske medier som The New York Times, Washington Post og Politico skriver, at den amerikanske lægemiddelstyrelse har været under stort pres fra den amerikanske regering for at godkende vaccinen til nødbrug.

Chefen for FDA, Stephen Hahn, skulle være truet med fyring, hvis ikke det skete inden for et døgn.

Ifølge tal fra Johns Hopkins University har mere end 15,8 millioner amerikanere været bekræftet smittet med coronavirussen.

Mindst 295.000 amerikanere er døde med covid-19 i kroppen i løbet af pandemien.

Håb for vaccine til danskere næste år

Der er endnu ikke godkendt nogen vacciner mod coronavirus i EU, men det kan ske inden for de kommende uger.

Senest 29. december skal vaccinen fra Pfizer og BioNTech evalueres af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Bliver vaccinen godkendt, kan den efter planen herefter blive uddelt til de første danskere i løbet af januar 2021.

EU-landene har underskrevet en kontrakt om levering af 200 millioner doser fra Pfizer og BioNTech - med mulighed for yderligere 100 millioner.

Heraf er der reserveret vaccine til cirka to millioner danskere.

Briterne blev 8. december de første i vesten, der blev vaccineret med Pfizer og BioNTech-vaccinen. Det skete, seks dage efter at de britiske sundhedsmyndigheder gav en nødautorisation til vaccinen.

I Canada blev vaccinen godkendt 10. december.