Huawei har testet system, der kan genkende muslimer og underrette politiet

Både Huawei og Kina afviser, at systemet er brugt til forfølgelse, men historien har fået fodboldstjerne til droppe sponsorsamarbejde med kineserne.

Den kinesiske techgigant Huawei har testet software til ansigtsgenkendelse, som kan sende automatiske underretninger til myndighederne, når den genkender personer fra det muslimske uighur-mindretal, som er udsat for forfølgelse i Kina.

Det afslører en intern rapport fra Huawei, som den amerikanske organisation IPVM har opdaget.

Dokumentet er stemplet som "fortroligt", men har ligget offentlig tilgængeligt på Huaweis europæiske hjemmeside, hvor det kunne søges frem ved hjælp af Google.

Huawei slettede dokumentet, kort efter at IPVM kontaktede techgiganten for en kommentar, men en kopi kan stadig ses pĂĄ IPVM's hjemmeside.

Ifølge rapporten testede Huawei i 2018 sammen med en anden kinesisk virksomhed, Megvii, et kamerasystem med kunstig intelligens, som kunne scanne ansigter i en menneskemængde og fastslå personernes alder, køn og etnicitet.

Hvis systemet fandt et ansigt fra en uighurer, kunne det udsende en "uighur-alarm", fremgĂĄr det af det interne dokument.

- Samarbejdet mellem Huawei og Megvii om uighur-alarmer beviser, at mange store kinesiske virksomheder, som beskæftiger sig med videoovervågning/ansigtsgenkendelse, er dybt involveret i undertrykkelsen af uighurerne. Det bør alle, som laver forretninger med disse firmaer, være opmærksomme på, konkluderer IPVM.

Huawei: Kun en test

Organisationen har delt sin opdagelse med The Washington Post, som var det første medie til at berette om indholdet af rapporten.

Ifølge avisen har Huawei og Megvii inden for de seneste år annonceret tre overvågningssystemer, der benytter de to virksomheders teknologier, men avisen har ikke kunnet få bekræftet, hvorvidt systemet med uighur-alarmen er en af de tre.

Begge virksomheder har over for The Washington Post bekræftet, at dokumentet er ægte, men afviser, at deres systemer skulle være udviklet til at gå efter etniske grupper.

Kina går ikke længere end andre lande i Amerika og Europa

Udtalelse fra det kinesiske udenrigsministerium

En talsmand fra Huawei, Glenn Schloss, siger, at rapporten "alene er en test og ikke er blevet brugt i den virkelige verden".

Huawei Danmark oplyser i en mail til TV 2, at de ikke udvikler "applikationer inden for ansigtsgenkendelse eller løsninger målrettet etniske grupper", samt at de følger FN's retningslinjer og lever op til loven i de 170 lande, firmaet opererer i.

Det er dog et faktum, at Kina allerede benytter teknologier med ansigtsgenkendelse, og avisen The New York Times kunne sidste år afsløre, at overvågningssystemer, som det Huawei testede i 2018, allerede var blevet brugt af kinesisk politi til at holde styr på uighurers gøren og laden.

Fangelejre og undertrykkelse

Kina er gennem flere år blevet beskyldt for forfølgelse og systematisk undertrykkelse af de muslimske uighurer i Xinjiang-provinsen.

En FN-rapport fra 2018 udtrykte bekymring over, at mere end en million mennesker blev tilbageholdt i centre "for at undgĂĄ ekstremisme og terrorisme" og yderligere to millioner i sĂĄkaldte "genopdragelseslejre".

Flere tidligere indsatte i lejrene og deres familier har fortalt, hvordan de dagligt udsættes for tortur, brutalitet, overfyldte celler og indoktrinering.

Droneoptagelser har tidligere vist de kronragede fanger i lejrene være iført lænker og med bind for øjnene.

I juni i år udtrykte FN på ny bekymring over "den kollektive undertrykkelse af befolkningen, særligt religiøse og etniske minoriteter, i Xinjiang og Tibet".

Kina benægter

Kina har gentagne gange benægtet, at landet udøver forfølgelse og undertrykkelse mod uighurerne.

I en skriftligt svar til CNBC afviser det kinesiske udenrigsministerium også de nye anklager fra IPVM som "ren bagvaskelse". Ifølge ministeriet er det udbredt i mange lande at benytte moderne teknologier for at forbedre kontrollen af det offentlige rum.

- Lovlig brug af ansigtsgenkendelse på offentlige steder i nogle dele af Kina bidrager effektivt til at forhindre og sætte ind mod kriminelle handlinger. Kina går ikke længere end andre lande i Amerika og Europa. Og tiltagene er ikke rettet mod nogen bestemte etniske grupper, skriver ministeriet.

Fodboldstjerne afbryder samarbejde

Historierne om Huaweis mulige rolle i forfølgelsen af uighur-muslimerne fik torsdag fordboldstjernen Antoine Griezmann til at stoppe sit sponsorsamarbejde med den kinesiske techgigant.

Den 29-årige FC Barcelona- og franske landsholdsspiller var global brandambassadør for Huawei har medvirket i reklamer for virksomhedens smartphones.

I en udtalelse på sin Instagram-profil henviser spilleren fra FC Barcelona og det franske landshold til, at der er "stærk mistanke" om, at Huawei har bidraget til undertrykkelsen.

- Jeg vil benytte lejligheden til at invitere Huawei til ikke bare at afvise beskyldningerne, men at tage konkrete skridt så hurtigt som muligt for at fordømme masseundertrykkelsen og til at bruge sin indflydelse til at bidrage til respekten for menneske- og kvinderettigheder i samfundet, skriver Griezmann.

En talsperson fra Huawei oplyser ifølge The Guardian, at den kinesiske virksomhed har inviteret fodboldspilleren til en personlig samtale, hvor man vil redegøre for sit arbejde med "menneskerettigheder, lighed og diskrimination på alle niveauer".