Brexit

Danmark går i forhøjet Brexit-beredskab, siger udenrigsministeren

Briter, der bor i Danmark, kan fortsat blive, selvom det ender med Brexit uden en aftale.

Regeringen har fredag forhøjet det beredskab, der skal sikre erhvervslivet, hvis EU og Storbritannien ikke lander en Brexit-aftale inden 1. januar.

Beredskabet indebærer blandt andet ekstra toldbehandling ved grænserne, information og oplysning til berørte virksomheder og telefonlinjer til både private og erhvervslivet.

Det fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fredag på et pressemøde, hvor også fødevare- og fiskeriminister Rasmus Prehn (S), skatteminister Morten Bødskov (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) var til stede.

- Vi står her, fordi der desværre endnu ikke er opnået en aftale om Brexit. Udsigten til en aftale i 11. time er meget usikker. Vi står med risiko for en no deal om tre uger, siger Jeppe Kofod.

Hvis der fortsat ikke er en aftale den 28. december, går Danmark i det højeste beredskab, lyder det fra Jeppe Kofod.

Ikke aftale for enhver pris

Udenrigsministeren siger videre, at Danmark ønsker "så god og tæt" en aftale med Storbritannien som muligt. Men regeringen vil "ikke acceptere en aftale for enhver pris". Det er blandt andet ulig konkurrence, ulige arbejdsvilkår og miljøregler, som Danmark vil undgå i en Brexit-aftale.

- Med eller uden aftale, så bliver vores relation til Storbritannien en anden. Vi kan ikke undgå, at der bliver bøvl, men vi vil gøre vores bedste for at hjælpe borgere og virksomheder igennem, siger Jeppe Kofod.

Skatteminister Morten Bødskov (S) fortæller, at der er ansat 50 ekstra "årsværk" til toldkontrol for at sikre en hurtig behandling efter Storbritanniens udtræden af EU:

- Vi vil forsøge at undgå flaskehalse ved de danske grænser, når der skal føres kontrol. Vi opfordrer virksomheder til at blive registreret på virk.dk eller skat.dk/brexit, så man er opmærksom på, hvilke regler man skal overholde.

Ministeren understreger, at man fortsat ikke ved, hvilket scenarie det ender med, da Brexit-forhandlingerne fortsat pågår.

Stor usikkerhed på fiskeriområdet

På fiskeriområdet er der stor usikkerhed om, hvad Brexit vil betyde, siger fødevareminister Rasmus Prehn:

- Vi forbereder os på alle mulige nødvendige tiltag for at hjælpe fiskeriet og følgeerhvervene i Nord- og Vestjylland.

Ministeren peger på, at en tredjedel af værdien af dansk fiskeris samlede fangster hentes i britisk farvand.

Samtidig er Storbritannien det fjerdestørste eksportmarked for fødevareindustrien i Danmark. Derfor er det både milliardstore eksportindtægter og arbejdspladser, der er på spil for Danmark.

I alt 70.000 danske arbejdspladser er knyttet til eksporten til Storbritannien, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han peger på, at regeringen og Folketingets partier allerede har vedtaget hjælp til eksporterhvervene, hvilket skal hjælpe med at holde hånden under arbejdspladser.

Briter kan blive i Danmark

Briter, der bor i Danmark, kan fortsat blive, selvom det ender med Brexit uden en aftale. Men man skal søge statsborgerskab eller opholdsdokument for at kunne blive i Danmark, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfeye.

Efter 1. januar vil briter, der ønsker at komme til Danmark, til gengæld være omfattet af de samme udlændingeregler som alle andre, der kommer fra lande uden for EU.

Danskere i Storbritannien kan henvende sig til den danske ambassade for at få hjælp. De nuværende vilkår vil dog fortsat gælde, efter 1. januar, hvis man allerede bor i Storbritannien.

Vil man til gengæld flytte til Storbritannien efter 1. januar, skal man undersøge reglerne.

- Storbritannien overgår til at være et tredjeland efter 1. januar. Det har nogle konsekvenser, uanset om det ender med en aftale eller ej, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.