Udland

Premierminister sigtet efter eksplosion på havnen i Beirut

Premierministeren og tre ministre skal afhøres om, hvorfor de ikke fik fjernet næsten 3000 tons eksplosivt materiale fra Beirut i tide.

Libanons fungerende premierminister, Hassan Diab, og tre ministre er blevet sigtet for forsømmelighed i forbindelse med den store eksplosion på havnen i Beirut.

Omkring 200 mennesker blev dræbt, da en lagerbygning, hvor der blev opbevaret 2750 ton ammoniumnitrat, sprang i luften 4. august.

Den undersøgelsesdommer, der skal placere et ansvar for eksplosionen, ønsker at afhøre premierministeren på mandag – men det har en talsmand for premierministeren afvist.

Undersøgelsen har udløst en magtkamp mellem undersøgelsesdommeren og det politiske system. For 14 dage siden opfordrede dommeren parlamentet til at forsøge at placere et politisk ansvar for eksplosionen, men det afviste parlamentsformanden, skriver Al Jazeera.

Derfor har undersøgelsesdommeren nu valgt at sigte de fire toppolitikere.

Opbevaret midt i Beirut

Den store mængde sprængfarlige ammoniumnitrat har været opbevaret i en lagerhal på havnen i Beirut siden 2013.

Undervejs er myndighederne adskillige gange blevet advaret om, at det var farligt at opbevare så meget eksplosivt materiale midt i en tætbefolket storby. Men advarslerne fik aldrig myndighederne til at flytte de mange tons ammoniumnitrat.

Og 4. august gik det galt, da en brand i lagerbygningen fik lageret til at eksplodere.

Ud over de 200 dræbte blev omkring 6000 mennesker kvæstet, og der skete skader i byen for over 28 milliarder kroner, skriver BBC.

Hvad vidste premierministeren?

Det har nu fået undersøgelsesdommeren til at se nærmere på, hvor meget premierminister Hassan Diab personligt kendte til den farlige opbevaring på havnen – og hvad han havde gjort ved sagen.

Ifølge nyhedsbureauet AFP mener dommeren at have bevis for, at premierministeren har modtaget ”adskillige skriftlige notater, der advarede dem mod at forsinke fjernelsen af ammoniumnitraten” fra havneområdet.

Hassan Diab og hans regering trådte tilbage få dage efter eksplosionen, men er fortsat som et forretningsministerium indtil videre.

Dengang lagde premierministeren skylden for den usikre opbevaring på ”et korrupt system … større end staten selv”.

Reagerede få dage før eksplosion

En talsmand for premierministeren siger torsdag, at ”premierministerens samvittighed er ren”.

Hassan Diab har selv forklaret, at han første gang hørte om de mange tons ammoniumnitrat på havnen i begyndelsen af juni.

Han ventede dog med at reagere, indtil han havde fået en rapport fra sikkerhedstjenesten i slutningen af juli. Straks derefter gav han de relevante fagministre besked om at handle – men det gjorde han blot få dage før eksplosionen 4. august.

Med sigtelserne mod premierministeren og hans ministre er der nu 37 personer, der er sigtet for forsømmelighed i forbindelse med eksplosionen. 25 af dem sidder varetægtsfængslet.