Brexit

EU gør klar til hårdt brexit

EU-Kommissionen fremlægger nødplan for Storbritanniens mulige farvel uden en aftale. - Det kan være der vi ender, sagde Boris Johnson torsdag.

Den 1. januar forlader Storbritannien EU’s toldunion og indre marked – med eller uden en handels- og fiskeriaftale med EU.

Og selvom der stadig forhandles, er et ”no-deal” rykket nærmere, efter EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og den britiske premierminister Boris Johnson onsdag ikke kom tættere på en løsning under en middag i Bruxelles.

Uenighederne var så store, at Boris Johnson torsdag slog fast, at der er stor mulighed for, at det ender med et "no-deal" Brexit.

- Der er en stor mulighed for, at vi får en løsning, der minder meget mere om det australske forhold til EU end det canadiske forhold til EU, sagde Boris Johnson.

"Den australske løsning" er britiske politikeres pæne omskrivning af et "no-deal" Brexit. Australien har nemlig ikke nogen handelsaftale med EU - ligesom Storbritannien kan ende med heller ikke at have. Canada derimod har en handelsaftale med EU.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod er lige så pessimistisk. Han siger, at der er "stor usikkerhed" om, hvorvidt man når frem til en aftale:

- Det er en yderst alvorlig situation vi står i nu. Klokken er tre minutter i klippekants-Brexit. Fra dansk side ønsker vi en aftale. Men ikke en aftale for enhver pris. Den skal være retfærdig og balanceret, siger Jeppe Kofod.

Frygten for et britisk farvel uden en aftale fik torsdag EU-Kommissionen til at fremlægge en række nødprocedurer, som skal sikre den mest basale infrastruktur – flytrafik og vejtransport – efter nytår. Samtidig forsøger man at hjælpe fiskerne til i hvert fald et minimum af fangst i det kommende år.

Deal eller no deal

- Afslutningen på overgangsperioden er nær. Der er ingen garanti for, at en brexit-aftale, hvis og når den indgås, kan træde i kraft til tiden. Vi er nødt til at være forberedt, skrev EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, torsdag på Twitter.

Hun tilføjede, at der efter middagen med Boris Johnson nu er ”betydelig usikkerhed” om, hvorvidt en aftale vil være på plads inden udgangen af året.

Samme holdning har den danske statsminister, Mette Frederiksen:

- Det er svære forhandlinger, og jeg mener stadig, at det er i alles interesse, at der kommer en aftale. Den kan også være så dårlig, at den ikke skal indgås, men lad os nu se – det er lykkedes før at skabe resultater i ellevte time, sagde hun, da hun torsdag landede til et EU-topmøde i Bruxelles.

Lyn-analyse

Nervøsiteten for et klippekantsscenarie stiger i Bruxelles efter Johnsons og Von der Leyens middag onsdag. For ikke nok med at man fik så rigeligt med fisk at spise, så gik forsoningen også i fisk.

EU-formanden skruer nu op for alarmretorikken om at enden er nær og efter pres fra flere medlemslande (herunder Danmark) er Kommissionen torsdag endelig kommet med en beredskabsplan for luftfart, transport og fiskeri. Nødplanen for fiskeri kan dog synes omsonst, da den jo netop kun kan aftales med Storbritannien. De skotske fiskere har da også nærmest kun hån tilovers for den plan.

Ifølge Sky News har den britiske regering også udarbejdet en nødplan i tilfælde af et hårdt brexit og vil nu diskutere de næste skridt med EU.

To til tango

Men tilbage står, at langt de fleste EU-lande meget gerne vil lande en aftale med briterne. Ikke mindst de store fiskerinationer som Danmark, hvor adgangen til de britiske farvande er afgørende for økonomien i fiskeindustrien.

Så hvorfor ikke forsøge at komme briterne mere i møde ud fra betragtningen om, at der skal to til en tango? Til det svarer den danske statsminister:

It takes two to tango – og det synes jeg, at EU har vist hele vejen igennem. Men vi skal ikke lave en aftale, der underminerer danske, svenske, tyske virksomheder og selvfølgelig har vi fortsat brug for en god aftale på fiskeri, siger Mette Frederiksen.

Brexmas

EU og Storbritannien har sat en ny deadline søndag, hvor man skal ”træffe en beslutning”.

Og Boris Johnson lovede torsdag, at han vil fortsætte forhandlingerne til den bitre ende, selv om det ser svært ud:

- Jeg har sagt til vores forhandlere, at vi må fortsætte og strække os lidt længere. Og jeg vil tage til Bruxelles, til Paris eller til Berlin eller hvor som helst for at få dette i hus og få en aftale, siger premierministeren.

Men det er uklart, præcist hvad der er tilbage at forhandle om:

- Næste deadline er søndag. Om den holder, ved vi ikke. Og derfor kan vi i disse juletider ende med at skulle ønske hinanden ”happy brexmas”, siger TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede og tilføjer:

- Desværre for både fiskere, erhvervsliv og borgere er det stadig uvist, hvad det hele ender med. Og hvis politikerleden af den årsag måtte stige, kan det vel egentlig ikke undre - også selvom store politiske aftaler har det med kun at kunne vedtages i udmattet tilstand lige før lukketid. Men når det drejer sig om brexit, er der blot meget mere økonomi, mange flere arbejdspladser og dermed flere menneskeskæbner på spil end i nogen anden tidligere EU-handelsaftale.