Coronavirus

Norges sundhedsminister bruger Danmark som advarsel

De norske myndigheder følger nøje med i, hvordan coronasmitten er begyndt at løbe løbsk i Danmark. Vi skal passe ekstra på i julen, siger minister.

I Norge ser myndighederne med bekymring på, hvordan Danmark dag for dag sætter nye rekorder i antal coronasmittede.

- Det, vi ser i Danmark, er en advarsel til os, siger den norske sundhedsminister, Bent Høie, onsdag til avisen Dagbladet.

Smittetallene i Danmark og Norge har året igennem fulgt hinanden, dog konstant med Danmark på et lidt højere niveau end Norge. Sådan gik det også, da anden bølge af coronasmitte begyndte i efteråret.

Men i november skete der noget. Mens smitten i Norge toppede i november og begyndte at falde igen i starten af december, fortsatte smitten med at sprede sig i Danmark i december.

I den seneste uge har Danmark registreret næsten 14.000 nye tilfælde, mens Norge har registreret færre end 3000. I samme periode har Danmark registreret 46 nye corona-dødsfald, mens Norge har registreret 27.

Rekord på rekord

Tirsdag registrerede Norge 460 nye smittetilfælde, mens vi i Danmark slog vores egen rekord med 2150 nye tilfælde – en rekord, der i øvrigt kun holdt til onsdag, hvor der blev registreret 2558 nye smittede.

- Danmark er et af de lande, der ligner os vældigt meget. Også der har der været en støt stigning i antallet af smittede, men nu er de kommet i en situation, hvor de ikke formår at knække kurven. Vi har formået at knække den, men vi har endnu ikke bragt smittetallet langt nok ned, vurderer den norske sundhedsminister.

Han opfordrer nordmændene til at tage udviklingen i Danmark som en advarsel om, hvor galt det kan gå, hvis de slækker på forsigtigheden hen over julen.

- Hvis vi nu sænker skuldrene lidt og samtidig går ind i en tid, hvor vi sætter pris på at være sociale, er der en fare for, at vi kommer ud af julen med endnu højere smittetal, siger Bent Høie.

Vaccine

Han frygter samtidig, at bevidstheden om, at en vaccine er lige om hjørnet, vil få nordmændene til at tænke, at ”nu er det ikke så farligt”.

Så han beder sine landsmænd om at overveje to ting: For det førte, hvordan situationen har udviklet sig i Danmark. Og for det andet, hvordan situationen vil se ud, hvis den varslede vaccine bliver forsinket.

- Folk skal ikke bare tænke på, hvordan julen skal gå. De skal også tænke på det nye år, siger han til Dagbladet.