Coronavirus

Mens de rige lande hamstrer vacciner, må de fattige stille sig bagerst i køen

Regeringerne for 14 procent af verdens samlede befolkning har sat sig på 53 procent af de mest lovende vacciner.

Mens verdens rigeste lande har bestilt vacciner nok til at immunisere deres befolkning tre gange, kniber det med at skaffe vacciner nok til mennesker i verdens fattigere lande.

Det viser en undersøgelse fra organisationen People's Vaccine Alliance ifølge BBC.

Hamstringen af vacciner underminerer det globale mål - at alle mennesker i hele verden bliver beskyttet mod covid-19

Stephen Cockburn, Amnesty International

Tallene viser, at vaccineproducenten Modernas samlede produktion på forhånd er opkøbt af verdens rigeste lande, som desuden har sat sig på 96 procent af Pfizer-BioNTechs vacciner.

Regeringerne for 14 procent af verdens samlede befolkning har sat sig på 53 procent af de mest lovende vacciner. Canada topper listen og har sikret sig nok doser til at vaccinere sin befolkning hele fem gange.

Til sammenligning har klodens fattigere lande kun doser nok til at vaccinere hver tiende person, viser tallene fra People's Vaccine Alliance.

Rige lande skal tage ansvar

Fem af de lande, der menes at være dårligst stillet - Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan og Ukraine - har sammenlagt registreret 1,5 millioner coronasmittede.

Selv et løfte fra den svensk-britiske vaccineproducent Oxford/AstraZeneca om at reservere 64 procent af dets vacciner til udviklingslande menes langt fra at være tilstrækkeligt.

People’s Vaccine Alliance vurderer, at højst 18 procent af verdens befolkning vil være dækket af et vaccineprogram i løbet af 2021.

Organisationen opfordrer nu regeringer og vaccineproducenter til at tage et ansvar og sikre, at der er vacciner nok til hele klodens befolkning – og ikke kun lande, der har råd til at betale for dem.

- Hamstringen af vacciner underminerer det globale mål - at alle mennesker i hele verden bliver beskyttet mod covid-19, siger Stephen Cockburn fra Amnesty International, der er en del af People’s Vaccine Alliance.

- Rige lande har helt klart en forpligtelser med hensyn til menneskerettigheder. Ikke kun i forhold til at afstå fra handlinger, der kan forhindre adgangen til vacciner i andre lande, men også for at samarbejde og yde hjælp til lande, der har brug for det, siger Stephen Cockburn til Sky News.

- Ingen skal afskæres fra vaccine

Hos udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, der også er en del af People’s Vaccine Alliance, er man ligeledes bekymret for tendensen med at hamstre covid-19-vacciner.

- Ingen skal afskæres fra en livreddende vaccine på grund af det land, de bor i, eller på grund af lav indkomst. Men medmindre der sker en drastisk ændring, vil der gå flere år, før milliarder af mennesker får en sikker og effektiv covid-19-vaccine, siger Anna Marriot fra Oxfam IBIS til Sky News.

Mens Europa og USA altså primært har sikret sig de lovende og gennemtestede vacciner fra Moderna, Pfizer og Oxford/AstraZeneca, må fattigere lande satse på mindre sikre vacciner fra Kina og Rusland.

Marokko og Tyrkiet kigger mod Kina

Marokko har indgået en aftale med den kinesiske vaccineproducent Sinopharm om et vaccineprogram, der skal dække 80 procent af Marokkos voksne befolkning på omkring 25 millioner mennesker.

Planen er, at de første marokkanere skal vaccineres allerede i december måned, selvom Sinopharms vaccine endnu ikke har gennemgået de obligatoriske tests, der skal garantere, at vaccinen er sikker og effektiv.

Marokko kæmper ligesom mange andre lande med hastigt stigende antal coronasmittede. Dødstallet i det nordafrikanske land passerede forleden 6000. Det viser tal fra Johns Hopkins University.

Mange marokkanere stiller sig på de sociale medier skeptiske over for regeringens aftale med Sinopharm, da vaccinen ikke er bevist sikker og effektiv. Flere påpeger desuden, at coronapandemiens epicenter oprindeligt var i netop Kina. Det skriver nyhedsbureauet AP.

I Brasilien, der er en af de hårdest ramte lande under pandemien, er de lokale myndigheder i Sao Paolo allerede begyndt at importere de første af i alt 46 millioner vacciner fra Kina-baserede Sinovac. Vaccinen er stadig i testfase og ikke godkendt til brug af sundhedsmyndighederne.

Også Tyrkiet har indgået en forhåndsaftale med Sinovac i håbet om at kunne påbegynde et hurtigt vaccineprogram.

Brasilien forhandler med Rusland

Den føderale regering i Brasilien dækker sig mere bredt ind og forhandler udover amerikanske Pfizer også med de russiske myndigheder om adgang til deres Sputnik V-vaccine.

Gamaleya-instituttet, som står bag den russiske vaccine, har ikke frigivet data om testresultaterne, og internationalt er frygten, at russerne er gået på kompromis med sikkerheden for at fremskynde vaccinen.

Ifølge tidsskriftet Nature må verdens fattigste lande sætte sin lid til at få vacciner distribueret gennem COVAX - en organisation dannet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), vaccinealliancen GAVI og den norsk baserede fond til forhindring af epidemier CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovation.

COVAX arbejder på at sikre en fair fordeling af vacciner mod covid-19 på tværs af landegrænser og sociale samfundslag.