Coronavirus

Det Hvide Hus foreslår corona-hjælpepakke på 916 milliarder

Finansministeriet håber, at forslaget om ny hjælpepakke kan afslutte forhandlinger om hjælp til USA's økonomi.

USA's finansminister, Steven Mnuchin, har tirsdag præsenteret et forslag om en ny corona-hjælpepakke på 916 milliarder dollar. Beløbet svarer til omkring 5631 milliarder kroner.

Det Hvide Hus håber, at forslaget kan hjælpe med at få afsluttet et flere måneder langt dødvande i Kongressen omkring yderligere hjælp til USA's coronaramte økonomi.

Den foreslåede hjælpepakke er en smule større end den 908 milliarder dollar store hjælpepakke, som en tværpolitisk gruppe af senatorer præsenterede i sidste uge.

Penge til virksomheder, skoler og universiteter har været knudepunkt

Pakken indeholder penge til delstats- og lokalregeringer. Samtidig er der afsat penge til at hjælpe virksomheder, skoler og universiteter med at opfylde deres økonomiske forpligtelser. Det siger Steven Mnuchin i en meddelelse.

Netop de elementer har været et knudepunkt i forhandlingerne mellem Demokraterne og Republikanerne.

Mnuchin siger, at han tirsdag aften præsenterede forslaget for formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Han har også gennemgået forslaget med præsident Donald Trump og den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell.

Forhandlinger i månedsvis

Demokraterne og Republikanerne i Kongressen samt Trumps administration har i månedsvis kæmpet med blive enige om en ny hjælpepakke.

Nancy Pelosi og Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, kalder tirsdag i en fælles meddelelse forslaget fra Det Hvide Hus for et fremskridt i forhandlingerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men de to demokrater holder samtidig fast i, at den bedste løsning vil være at blive enige om en tværpolitisk hjælpepakke i Kongressen.

Tidligere på året vedtog Kongressen en hjælpepakke på 2,2 billioner dollar. Den skulle holde hånden under USA's coronaramte økonomi, men langt størstedelen af hjælpeprogrammerne i pakken er siden udløbet.

Finansministeriets forslag er derfor en af de sidste chancer for Det Hvide Hus for at få vedtaget en ny hjælpepakke, inden Joe Biden overtager præsidentembedet fra Donald Trump 20. januar.

Forhandlingerne om en ny hjælpepakke bliver yderligere presset af, at de sidste hjælpeprogrammer til arbejdsløse amerikanere fra den seneste hjælpepakke står til at udløbe i slutningen af december.

Den progressive tænketank The Century Foundation vurderer, at cirka 12 millioner arbejdsløse amerikanere står til at miste økonomisk hjælp, når programmerne udløber 26. december.