Coronavirus

Canada godkender coronavaccine

Canadas regering lægger op til, at særlige udsatte grupper – samt det plejepersonale, der tager sig af dem – skal have vaccinen først.

Canada er nu det andet land i Vesten, der godkender en coronavaccine til brug.

Canadas sundhedsmyndigheder meddelte onsdag, at man giver grønt lys til coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Godkendelsen af vaccinen skyldes beviser for, at den er sikker, effektiv og af god kvalitet, hedder det i en udtalelse fra sundhedsmyndighederne, Health Canada.

Test har vist at vaccinen, der er udviklet i et samarbejde mellem tyske BioNTech og amerikanske Pfizer, er 95 procent effektiv.

Storbritannien godkendte som det første vestlige land vaccinen, og gennemførte tirsdag sine første vaccinationer. Også i EU og i USA er vaccinen på vej til at blive godkendt.

Canada forventer at modtage sine første doser af vaccinen i løbet af december, sagde premierminister Justin Trudeau mandag.

Nok til ti millioner

I første omgang har Canada en ordre på 20 millioner doser af vaccinen, nok til at vaccinere 10 millioner mennesker, og har en option på at købe yderligere 56 millioner doser.

Vaccinen skal fordeles gratis over hele Canada, meddeler de føderale myndigheder, og det bliver op til delstaterne at afgøre, hvordan de skal fordeles.

I første omgang lægger regeringen dog op til, at særlige udsatte grupper på sygehuse og plejehjem – samt det personale, der tager sig af dem – skal have de første doser.

En undersøgelse fra organisationen Peoples Vaccine Alliance, der arbejder for global adgang til vacciner, viser, at Canada er det land i verden, der i forhold til sin befolkning har bestilt flest vacciner.

Landet med knap 38 millioner indbyggere har bestilt eller sikret sig forkøbsret til så mange vacciner, at man kan vaccinere hele befolkningen fem gange.