Brexit

Boris Johnson før "den sidste nadver": EU må rokke sig

Boris Johnson og EU's Ursula von der Leyen mødes til middag onsdag aften. Her skal de vurdere, om de stadig kan se en mulighed for en Brexit-aftale.

Onsdag aften flyver den britiske premierminister, Boris Johnson, til Bruxelles, hvor han har en middagsaftale med formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

Under middagen gør de to topledere endnu et forsøg på at bryde dødvandet i Brexit-forhandlingerne, efter det ikke er lykkedes for dem under timelange telefonsamtaler de seneste dage.

Da Boris Johnson tidligere onsdag talte i det britiske parlament, lød han imidlertid ikke som en mand, der havde store forhåbninger til et resultat.

Han anklagede EU for at stille betingelser, som ”ingen premierminister i dette land burde acceptere” i forhandlingerne om de to altdominerende stridspunkter – de fremtidige regler for fair konkurrence samt en fiskeriaftale.

- Vores venner i EU insisterer på, at hvis de vedtager en lov engang i fremtiden, som vi i dette land ikke ønsker at følge, så vil de have en automatisk ret til at straffe os og gøre gengæld. Og for det andet siger de, at Storbritannien skal være det eneste land i verden, der ikke har suveræn kontrol over sit fiskefarvand, sagde han.

Stridspunkt om konkurrence

I spørgsmålet om fremtidens konkurrenceforhold står EU og Storbritannien stejlt over for hinanden.

EU’s holdning er, at hvis briterne skal have fri adgang til EU’s marked, skal britiske virksomheder have samme konkurrencevilkår som EU’s virksomheder. Det betyder, at Storbritannien ikke i fremtiden kan give sine virksomheder fordele som for eksempel skattefordele, direkte statsstøtte eller lempeligere produktionsregler med hensyn til miljø eller sikkerhed.

Storbritannien afviser det til gengæld som et helt uacceptabelt angreb på landets suverænitet, hvis det skal spørge EU om lov til at fravige fra EU-standarder i fremtiden.

Bruxelles venter i spænding

De udtalelser fra Boris Johnson gør, at man i EU-systemet i Bruxelles venter på hans besøg med stor spænding, siger TV 2’s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

- De to ledere skal mødes for at vurdere, om der stadig er en vej at forhandle ad. I givet fald skal de give deres forhandlere ny energi og måske et lidt større frirum til at indgå kompromisser.

Hun fortæller, at britiske aviser har døbt middagsaftalen i Bruxelles for ”den sidste nadver”.

- Bag ordspillet er der alvor. For set med EU-øjne skal middagen bruges til at finde ud af, om Boris Johnson ønsker en aftale eller ej. Og lytter man til hans seneste udsagn, skulle man tro, at han mener, at fremtiden nærmest kan blive lysere uden en aftale, siger Lotte Mejlhede.

Ifølge Boris Johnson er Storbritanniens strålende fremtidsudsigter nemlig ikke afhængige af, om man får indgået en aftale med EU. Han forudser, at landet vil ”blomstre”, uanset om man får en aftale med EU eller ej.

Stridspunkt om fiskeri

Spørgsmålet om de britiske fiskefarvande har både symbolsk og økonomisk betydning. Traditionelt har fiskere fra lande som Frankrig og Danmark tegnet sig for en stor del af fiskeriet i de rige britiske farvande. Det fiskeri vil britiske fiskere have en større bid af – men hvor stor den del skal være, kan parterne ikke blive enige om.

Hvis ikke man når frem til en aftale, vil det koste dyrt. Både for EU-fiskerne, der mister adgang til britiske fiskefarvand, og for britiske fiskere og fiskeeksportører, der mister adgang til det europæiske marked.

- Der vil blive skabt masser af jobs i dette land, i hele landet, ikke på trods af Brexit, men på grund af Brexit. Faktisk vil dette land blive en magnet for udenlandske investeringer, sagde han torsdag i parlamentet.

EU må give sig

Den britiske minister med ansvar for Brexit-forhandlingerne, Michael Gove, udlægger den britiske forhandlingsposition sådan, at en Brexit-aftale nu kræver indrømmelser fra EU.

- EU bliver nødt til at moderere sine krav, sagde Michael Gove torsdag.

- Jeg håber, at premierministeren over middagen i dag kan gøre det klart, hvor der er behov for bevægelse, sagde han til BBC.

Med kun 22 dage tilbage til at indgå en aftale før fristen udløber til nytår, er der meget på spil ved middagen onsdag aften, vurderer Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

- Det er ikke unormalt, at EU-forhandlinger kører til allersidste sekund. Men i denne forhandling er der mere på spil end i nogen anden handelsaftale, man tidligere har indgået. Efter middagsmødet ved vi, om vi stadig er på vej mod en aftale – eller det stik modsatte. Og om denne middag så blev den sidste nadver, siger hun.