Brexit

Boris Johnson løser ét Brexit-problem, men der mangler stadig to

Storbritannien trækker dele af kontroversielt lovforslag tilbage. Forslaget stred mod skilsmisseaftalen med EU og har vakt stor vrede i unionen.

EU og Storbritannien er blevet enige om et af de tre tilbageværende spørgsmål, der står i vejen for en endelig Brexit-aftale.

Storbritannien vakte international opsigt, da regeringen i september fremsatte et lovforslag om, hvordan den interne handel i landet skal ske i fremtiden. Loven stred nemlig på nogle punkter mod den skilsmisseaftale, som Boris Johnsons regering havde indgået med EU.

Skilsmisseaftalen lagde op til, at der skulle foretages ”grænsekontrol” af en række varer, når de fragtes mellem Nordirland og resten af Storbritannien. Det skulle sikre, at grænsen mellem Nordirland og EU-medlemslandet Irland stadig kunne holdes åben.

Det nye lovforslag begrænsede EU’s indflydelse på, hvilke varer der skulle kontrolleres – og undergravede efter EU’s mening ideen med aftalen mellem parterne.

Nu har Storbritannien så ryddet det punkt af vejen ved at fjerne de paragraffer i lovforslaget fra september, der stred imod aftalen med EU. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den britiske regering meldte tirsdag ud, at ”man er glad for at kunne meddele, at vi i princippet er enige om alle emner” i den fælles komite, der skal overvåge skilsmisseaftalens gennemførelse.

Fiskeri og konkurrence stadig i vejen

Til gengæld ser det stadig svært ud på de to andre tilbageværende spørgsmål, nemlig en fiskeriaftale og en aftale, der sikrer fair konkurrence mellem EU-produkter og britiske produkter i fremtiden.

EU vil kun lade Storbritannien få adgang til EU-markederne, hvis man har sikkerhed for, at landet ikke giver sine virksomheder statsstøtte eller anden form for konkurrenceforvridende fordele.

Storbritannien vil til gengæld ikke acceptere, at man skal fraskrive sig retten til selvbestemmelse på dette punkt.

Samlet set betyder det, at parterne ikke er optimistiske, før Boris Johnson en af de nærmeste dage tager turen til Bruxelles til en forhandlingsrunde, der – som det er sket mange gange før – bliver beskrevet som ”sidste chance” for at nå frem til en aftale om det fremtidige forhold mellem EU og det forhenværende medlemsland.

Tirsdag indrømmede Boris Johnson, at forhandlingerne ”ser meget, meget svære ud på nuværende tidspunkt”. Men han understregede, at selv uden en aftale går Storbritannien en stor fremtid i møde uden for EU.

- Regeringen gør sit allerbedste, men jeg vil gerne have lov til at sige til alle: Hold humøret højt, der er store muligheder forude for vores land uanset hvad, sagde han tirsdag til Sky News.

Boris Johnson holdt mandag et timelangt telefonmøde med formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, men forhandlingerne endte uden resultat.

Til gengæld enedes de to om at mødes ansigt til ansigt i Bruxelles til forhandlinger, før EU’s stats- og regeringschefer mødes torsdag.