Coronavirus

Billig britisk vaccine er effektiv og sikker, viser studie

Nye forsøg med coronavaccine udviklet af AstraZeneca har vist sig at være bedre end først antaget.

Den er billig. Men den er også både effektiv og sikker.

Det er den foreløbige konklusion på et uafhængigt forsøg med en coronavaccine udviklet af den britiske medicinalproducent AstraZeneca i non-profit samarbejde med Oxford University.

Det skriver BBC på baggrund af en artikel offentliggjort i det ansete tidsskrift The Lancet.

Det første studie med vaccinen fra AstraZeneca viste en noget dårligere beskyttelsesprocent, end konkurrerende firmaer som Pfizer/BioNTech og Moderna har kunnet præstere med henholdsvis 95 og 94,5 procent.

Men i den nyeste undersøgelse er AstraZeneca/Oxford nået op på en beskyttelsesprocent på 90. En klar forbedring i forhold til tidligere tal, som svingede mellem 62 og 70 procent.

De højeste beskyttelsesprocenter blev opnået i de tilfælde, hvor testpersonerne først fik halv dosis, efterfulgt af en fuld dosis vaccine.

- Resultaterne viser, at vaccinen er effektiv mod covid-19, især fordi man ikke påviste alvorlige infektioner, og fordi den ikke førte til indlæggelser i vaccinegruppen, siger Pascal Soriot, administrerende direktør for AstraZeneca.

Succes med forbehold

Til trods for lovende resultater udtrykker forskerne stadig visse forbehold.

Dels fordi vaccinen kun er afprøvet på 1367 testpersoner, og dels fordi ingen i gruppen var over 55 år gamle og derfor ikke i højrisiko for at udvikle alvorlige covid-19-symptomer.

Det britiske medicinalfirma har forpligtet sig til at producere flere hundrede millioner doser til lavindkomst- og mellemindkomstlande. Vaccinen har vist sig at have to vigtige fortrin frem for konkurrenternes, der gør den mere tilgængelig i alle egne af verden - også i fattige og fjerntliggende områder.

Markant billigere

For det første er den markant billigere, blandt andet på grund af non-profit-samarbejdet mellem AstraZeneca og Oxford University.

Vaccinen kommer til at koste omkring 25 danske kroner per dosis, skriver magasinet The Conversation. Til sammenligning forventes Pfizers vaccine at koste cirka 125 kroner per dosis, mens Modernas kan komme til at koste over 200 kroner per dosis.

For det andet er AstraZeneca/Oxfords vaccine meget lettere at opbevare og transportere end konkurrenternes, fordi den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur, hvor konkurrenternes skal nedkøles til minus 70 grader.

- Vi er begyndt at indsende data til regulerende myndigheder rundt om i verden til tidlig godkendelse, og vores forsyningskæder er i gang, klar til hurtigt at begynde at levere hundreder af millioner af doser på global skala, siger Pascal Soriot i forbindelse med offentliggørelsen af resultaterne.

Storbritannien i gang med massevaccine

Danmark har sikret sig retten til at købe vacciner fra seks forskellige medicinalvirksomheder efter følgende fordelingsnøgle.

  • Astra Zeneca: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Sanofi-GSK: ca. 2 mio. vacciner
  • Johnson & Johnson: ca. 5,6 mio vacciner
  • BioNTech/Pfizer: ca. 2 mio vacciner
  • CureVac: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Moderna: ca. 1 mio. vacciner

Danmark og resten af EU er endnu ikke begyndt at vaccinere.

Tirsdag begyndte Storbritannien at massevaccinere den mest udsatte del af befolkningen med coronavaccinen fra Pfizer og Biontech, som man har indkøbt 800.000 doser hos.

Det sker med en såkaldt nødautorisation fra MHRA, Storbritanniens svar på Lægemiddelstyrelsen.

Storbritannien har allerede forudbestilt 100 millioner doser af AstraZeneca/Oxfords vaccine. Det er firmaets intention at have tre milliarder doser klar til distribution i risikogrupper i hele verden inden udgangen af næste år.