Telefonsamtale gav ingen aftale - nu må Boris Johnson en tur til Bruxelles
Dagens telefonforhandlinger mellem EU og Storbritannien fik ikke løst de store knaster i forhandlingerne. Men ingen af parterne vil sige stop.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, og EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har lagt røret på og afsluttet mere end en times Brexit-forhandlinger over telefonen.
Begge parter udtaler efter forhandlingerne, at ”betingelserne for at nå frem til en aftale ikke var til stede”, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Til gengæld lægger begge parter op til, at man vil gøre et sidste forhandlingsforsøg, hvor man fysisk mødes og diskuterer de punkter, der stadig volder problemer i forhandlingerne.
- Vi har bedt vores topforhandlere om at skabe et overblik over de uenigheder, der stadig står tilbage, så de kan blive diskuteret på et fysisk møde i Bruxelles i de kommende dage, hedder det i en fælles udtalelse fra parterne.
Britisk udspil
Kort før telefonmødet mellem de to startede, meddelte Storbritannien, at man var parat til at fjerne en af de alvorligste hindringer for en Brexit-aftale med EU.
Det drejer sig om paragraffer i lovforslaget om det britiske ”indre marked”. EU mener, at forslaget strider mod den aftale om Storbritanniens udtrædelse af EU, som parterne indgik sidste år, og dermed er en overtrædelse af Storbritanniens internationale forpligtelser.
Det gjorde lovforslaget til en af de alvorlige knaster i forhandlingerne om en Brexit-aftale.
Den knast har Boris Johnsons regering nu tilbudt at fjerne, hvis parterne i øvrigt kan nå frem til en aftale.
Fiske og konkurrence
De to andre knaster, der stadig skiller parterne, er en fiskeriaftale og en aftale om retfærdige konkurrencevilkår i fremtiden.
Andre EU-lande – blandt andet Danmark – har traditionelt haft adgang til et stort fiskeri i britiske farvande. Med Storbritanniens udtræden af EU ønsker landet, at en betydeligt større del af fiskeriet i disse farvande bliver reserveret til landets egne fiskere.
Det er et problem for EU-fiskerinationer som Danmark, og derfor har det ikke været muligt at nå frem til aftale på dette punkt.
De tredje udestående punkt handler om, at EU kun vil lade Storbritannien adgang til EU-markederne uden en garanti for, at landet ikke giver sine virksomheder statsstøtte eller anden form for konkurrenceforvridende fordele.
Storbritannien vil til gengæld ikke acceptere, at landet skal fraskrive sig retten til selvbestemmelse på dette punkt.
Lige nu står man i en situation, hvor langt hovedparten af en Brexit-aftale - hele 700 siders aftaletekst - er forhandlet på plads og klar til underskrivelse.
Men det hele strander på disse vigtige områder, hvor man ikke kan nå til enighed, fortæller TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.
- Armlægningen på de to områder fortsætter. Især spørgsmålet om fair konkurrence er en rød linje for EU, som ikke kan overskrides. Men vil sikre sig, at Storbritannien ikke i fremtiden kan dumpe priserne på deres produkter på grund af statsstøtte, siger hun.
Kun få dage til EU-topmøde
EU’s topforhandler Michel Barnier sagde mandag, at det ikke gav mening at fortsætte Brexit-forhandlingerne længere end til onsdag i denne uge.
Mandag morgen fortalte han medlemmer af Europa-Parlamentet, at forhandlingerne var i slutfasen, og at det var nødvendigt at få den afsluttet indenfor de nærmeste dage.
Michel Barniers deadline skyldes, at EU’s stats- og regeringsledere mødes til topmøde i Bruxelles torsdag, og det anses for at være sidste chance for stats- og regeringscheferne til at godkende en aftale.
Både i EU og i Storbritannien fik talspersoner imidlertid travlt med at forsikre, at forhandlingerne kunne fortsætte, lige så længe der var håb om at nå en aftale.
En talsmand for EU-kommissionen sagde, at indholdet af talen altid ”vil være vigtigere end tidsplanen”. Og i Storbritannien sagde en regeringstalsmand, at selvom tiden var ved at rinde ud, var man parat til at forhandle ”lige så længe, der var tid tilbage, hvis man havde håb om at nå en aftale”.
- Nu må Boris Johnson så en tur til Bruxelles i morgen eller i overmorgen for at forhandle ansigt til ansigt med EU's topfolk, siger Lotte Mejlhede.
Og - tilføjer hun - måske passer det i virkeligheden Boris Johnson ganske godt:
- Man taler om i Bruxelles, at Boris Johnson i virkeligheden gerne vil trække forhandlingerne helt til topmødet torsdag, og nærmest sidde med og forhandle direkte med EU's stats- og regeringschefer. Men det vil EU ikke være med til. EU vil lade de udpegede forhandlere om at klare det, siger hun.