Udland

Nyt studie finder sandsynlig forklaring på diplomaters mystiske hovedskader

I 2016 meldte amerikanske diplomater i Cuba om hovedpine. Nu mener studie at have fundet sandsynlig årsag.

Den mest sandsynlige forklaring på mystiske hovedskader blandt amerikanske diplomater i Kina og Cuba er mikrobølger.

Sådan lyder konklusionen på et studie udarbejdet af The National Academy of Sciences, som USA's regering har bestilt. Det skriver CNN.

De første sager om tilsyneladende uforklarlig sygdom blandt amerikanske diplomater begyndte at dukke op i 2016 blandt personale på den amerikanske ambassade i Havana i Cuba.

De ansatte havde symptomer såsom hovedpine, ringen for ørerne, søvnforstyrrelser, svimmelhed samt problemer med hukommelse, koncentration og balancen.

Et "sonisk angreb"

I 2018 blev personalet trukket hjem. Trump-regeringen erklærede, at de ansatte havde været udsat for et "sonisk angreb" fra Cuba.

Ansatte på den canadiske ambassade i landet kom med lignende meldinger. Også de blev trukket hjem.

Og på det amerikanske konsulat i Guangzhou i Kina var der i 2017 lignende meldinger.

- Overordnet ladet det til, at målrettet energi bestående af radiofrekvenser - især blandt de tilfælde med udprægede tidlige symptomer - er den mest sandsynlige mekanisme bag disse tilfælde, står der ifølge CNN i studiet.

Flere faktorer

Selvom "målrettede" bølger vurderes som den mest sandsynlige årsag, afholder rapporten sig fra at konkludere, om der ligger en bevidst handling bag.

Den er også åben for, at "flere kausale faktorer, heriblandt psykologiske og sociale faktorer," kan have spillet en rolle, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er et udvalg på 19 eksperter i blandt andet medicin, der står bag rapporten.

Hos udenrigsministeriet i USA er der tilfredshed med, "at rapporten nu er ude" og måske kan hjælpe med give svar, lyder det i en meddelelse.

I 2018 fik en ansat ved det amerikanske konsulat i Guangzhou i Kina konstateret en mild hjerneskade, da han vendte tilbage til USA efter en oplevelse med "unormal lyd og trykbølger".