Coronavirus

Også danske turister nyder disse dage solen på Gran Canaria: - Jeg synes, de danske myndigheder tager fejl

Helle Sinding vil ikke rette sig efter myndighedernes anbefalinger. Hun er på ferie på Gran Canaria.

De danske myndigheder tager fejl, når de fraråder rejser til den spanske ferieø. Det mener 55-årige Helle Sinding, der er taget på ferie til Gran Canaria.

Smittetallet på et af danskernes absolutte favorit-feriesteder er nemlig langt lavere end i Danmark.

Danmark har de seneste 14 dage haft 305 smittede per 100.000 indbyggere. Det tilsvarende tal på Gran Canaria er 42,2.

Derfor føler Helle Sinding sig faktisk langt tryggere på Gran Canaria end hjemme i Danmark, når hun tager metroen København.

- Jeg synes, de danske myndigheder tager fejl, når de fraråder rejser til Gran Canaria. Der er langt mere sikkert hernede, siger Helle Sinding til TV 2, der møder hende i Puerto Rico på Gran Canaria.

Spanierne passer bedre på

Den 55-årige førtidspensionist mener også, at de spanske myndigheder passer godt på både hende, de andre turister og spanierne selv.

- Der er mange flere restriktioner end i Danmark. Man skal have mundbind på hele tiden, og selv børn på seks år skal have mundbind på, siger hun.

- Derudover skal der holdes afstand, og folk respekterer det. Der bliver også givet store bøder, hvis ikke man har mundbind på, forklarer Sinding.

Hun er på et selvarrangeret 14-dages ophold. Og ligesom alle andre turister, der ankommer til Spanien, medbragte hun en negativ corona-test

Derfor føler Helle Sinding sig mere tryg på den spanske ferieø, end når hun er hjemme i Danmark. Hun ryster på hovedet af de danske myndigheders anbefalinger om ikke at rejse til Gran Canaria.

Og den danske kvinde er langt fra den eneste turist, TV 2 støder på i varmen.

Et belgisk ægtepar er også stukket af fra kulden og de mørke vinterdage nordpå, selv om heller ikke de belgiske myndigheder synes, det er en god ide at rejse til Spanien.

- Vi havde lyst til ferie, og selv om myndighederne fraråder det, er det ikke forbudt at rejse herned, forklarer Benedict Soinin til TV 2, der møder hende og manden på en restaurant på havnen, hvor de spiser fisk og canariske kartofler.

- Jeg føler mig meget sikker her. Der er langt færre mennesker og mindre smitte, lyder det fra Benedict Soinin.

Gå i karantæne eller hold jer væk

I hovedbyen Las Panamas møder vi den danske forfatter Bente Clod. Hvert år tilbringer hun vintermånederne på Gran Canaria.

Denne gang er opholdet blevet en del forlænget på grund af coronacvirussen. Hun er nemlig blevet på øen siden sidste efterår for at undgå at rejse. Og derfor er hendes holdning da også, at turister bør holde sig væk fra ferieøen, eller i hvert fald gå i karantæne både før og efter.

- Jeg synes, man bør gå i 14 dages karantæne før og efter af hensyn til sig selv og de andre hernede, så man ikke hiver en masse virus herned og smitter de lokale, siger Bente Clod.

- Det er jo den fare, de står i. De turister, de lever af, kan også smitte dem med corona, siger Bente Clod.

Hun har ondt af de lokale på Gran Canaria, som er i krise, fordi turisterne er blevet væk i år. Men alligevel mener hun, at det er bedst, at turisterne venter med at komme til covid-19 er under kontrol.

Ja tak til turister

På restaurant Frans Goumet på kajen i Puerto Rico vil ejeren Fran Herrea heller end gerne se turister fra Danmark, ja fra hele verden.

- Vi har brug for, at turisterne kommer. Hvis ikke, de kommer, er der mange, der går bankerot, siger Fran Herrea.

Han henviser til, at Gran Canaria er et af de absolut sikreste steder på grund af de meget få antal smittede. Og når man spørger, om ikke han er bekymret for, om turisterne skal bringe smitte til øen, lyder et klart nej.

- Vi passer meget på og har mange restriktioner. Måske ender det med, at der kommer lidt flere smittede, men det kan vi godt håndtere. Og vi er nødt til at lære at leve med virussen, ellers går det helt galt med økonomien, fastslår den canariske restauratør.

Danske myndigheder: Det er en dårlig ide

Fra det danske udenrigsministerium er der ingen tvivl om, at danskerne foreløbigt bør afholde sig fra at rejse til Gran Canaria og Spanien i det hele taget.

Men at nogen danskere vælger at overhøre anbefalingerne om ikke at foretage unødvendige rejser, kan de ikke gøre noget ved.

- I sidste ende leverer vi vejledninger, og den enkelte må så gøre op med sig selv, om man rejser eller ikke rejser. Vi synes, det er en dårlig ide, siger Erik Brøgger, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, til TV 2.

Men når nu smittesituationen er bedre på Gran Canaria end i Danmark, hvorfor er det så ikke mere sikker at sidde på ferieøen end i eksempelvis Skagen?

- Jamen det er ikke dét, vi holder det op imod. Hvis du nu tog til Gran Canaria og blev syg dernede, så har du stadigvæk den udfordring, at du er i et fremmed land med et fremmed hospitalssystem. Og så skal du bøvle med, hvordan du kan komme hjem. Så vi kikker ikke kun på smitteniveauet, forklarer Erik Brøgger.

- Jeg synes, de tager fejl

Men trods udmeldingen fra de danske myndigheder holder Helle Sinding fast i sin holdning om, at det er forsvarligt at rejse til den spanske ø.

Hun henviser til, at de lokale har brug for turisterne, og at der kommer gang i økonomien. Og samtidig er der langt bedre styr på smittespredningen, lyder det fra Helle Sinding.

TV 2 spørger afslutningsvis den danske turist, om ikke man skal lytte til, hvad de danske myndigheder siger?

- Nej, jeg skal ikke lytte til de danske myndigheder, ikke når der slet ikke er hold i det. Det ville være noget andet, hvis jeg tog afsted til en smittebombe, men det gør jeg ikke. Smitteniveauet her på Gran Canaria er langt lavere end hjemme i Danmark, smiler Helle Sinding fra stranden i Puerto Rico.