Udland

Boris Johnson i knibe efter ubehagelige forhandlinger

Problemerne tårner sig op for Brexit-forhandlingerne.

Det bliver en af de weekender, man helst vil undgå. Det er hovedindtrykket hos premierminister Boris Johnsons tidligere arbejdsgiver, Daily Telegraph, efter en ubehagelig Brexit-forhandling torsdag. For det hele gik bare baglæns.

EU’s chefforhandler Michel Barnier vurderede krisen så alvorlig, at han fredag morgen opgav sin plan om at tage til Bruxelles for at informere EU-kommissionen. I stedet måtte han orientere online.

Initiativet hos EU

Nok bliver medarbejderne i London, skriver SkyNews. Men det er på kontinentet, der skal handles lige nu, hvis forhandlingerne ikke skal bryde sammen, hedder det.

Torsdag aften pegede de britiske forhandlere ifølge Financial Times fingre ad franske præsident Macron. Bladet skriver, at den franske præsident Macrons hårde holdning gør, at Brexit nu er helt usikker.

Men det havde i det hele taget været en dårlig dag set med britiske briller. SkyNews politiske redaktør, Beth Rigby, bekræfter dette på Twitter.

Den britiske delegation var lamslået, efter EU-siden havde præsenteret en stribe nye krav, skriver Daily Telegraph på forsiden.

- EU er fræk

Også Daily Express pryder forsiden. EU er blevet fræk, siger overskriften og tilføjer:

- EU blokerer forhandlingerne i 11. time. Det er tydeligt, at torsdagen var et chok for briterne.

Telegraph citerer en anonym britiske kilde:

- Vores håb om fremskridt fredag er stort set forbi nu.

En kilde i toppen af regeringen siger, at det så rigtig godt ud onsdag. Og han lægger skylden på den franske præsident. Hans udlægning er identisk med forsiden på Daily Express:

- Franskmændene har slået til i 11. time, og det har væltet forhandlingerne. Det er et stort tilbageslag.

Danmark og Frankrig

Men allerede onsdag truede den franske regering med at blokere for en aftale. Danske kilder bekræfter over for TV 2, at Danmark sammen med Frankrig, Belgien og Holland har advaret Michel Barnier imod at være for venlig over for briterne. En af Barniers mest betroede, Stefaan de Rynck, bekræftede over for Reuters, at det hele er usikkert.

Det er især kravet om en god fiskeriaftale, der forener Danmark og de tre andre lande. De er alle bange for, at Barnier er for kompromisvenlig, nu hvor begge begyndte at tro på en færdig aftale i weekenden.

For Barnier har ikke kun været en skrap forhandler over for briterne. Han har også lagt pres på sit eget bagland ved at gøre opmærksom på, at hans mandat udløber til nytår samtidig med den britiske overgangsordning. Så budskabet fra Barnier er ifølge POLITICO, at hvis det hele bryder sammen, fordi nogen nedlægger veto, så må EU se sig om efter en ny chefforhandler. Til gengæld er budskabet fra de fire besværlige fiskerilande, at Barnier ikke skal presse æblet for hårdt, noterer Bloombergs Alberto Nardelli.

Fiskeriet tæt på aftale

SkyNews’ politiske redaktør, Sam Coates, skriver, at det var EU, der torsdag kom med nye krav. Det til trods for, at de to sider var ved at nærme sig på fiskeriet. Mens EU har krævet at beholde 80 procent af de fisk, man nu fanger i britisk farvand, og briterne kun ville tilbyde 18 procent, så nærmede begge parter sig onsdag en 50/50 ordning plus en overgangsperiode på adskillige år, skriver Daily Telegraph.

Men for Frankrig skal der meget mere til. Ifølge Telegraph truede regeringen i Paris onsdag med at nedlægge veto på næste uges EU-topmøde.

Det store problem er, om Storbritannien vil give britiske eksportører særlig statsstøtte, så de kan underbyde alle virksomheder i EU. Frankrig vil have sikkerhed for, at dette ikke sker.

Boris afslørede sig selv

Og ifølge Daily Telegraph har den britiske premierminister Boris Johnson selv skabt mistanken om, at han kunne finde på det. Han indrømmede i et indlæg på Facebook, at han kunne bruge særlige lettelser på skat og på miljøkrav til at give britiske firmaer en positiv særstilling. Desuden lovede han skattelettelser til frihavne og særlige ”business zoner”.

Det er den slags afsløringer, der kan ødelægge tilliden i enhver forhandlinger. Barnier siger ifølge POLITICO, at han vil holde skarpt øje med den sag næste uge.

Og det gør nu, at både EU-kommissionens forkvinde Ursula von de Leyen og den franske præsident Emmanuel Macron vil have en alvorlige samtale om dette med netop Barnier.

Foreløbigt taler forhandlerne nu om, at mandag er den nye deadline. Men der har været mange deadlines i de sidste fire og et halvt år. Så intet er sikkert. Det eneste sikre er, at tonen er blevet hård.