Coronavirus

Sverige forsøger at redde julen og indfører nye coronarestriktioner

Sverige har torsdag rundet en milepæl med 7000 døde med corona. Det sker, efter at der det seneste døgn er registreret 35 døde med coronavirus.

Sverige indfører nye coronarestriktioner i et forsøg på at dæmme op for smittespredningen frem mod jul.

Svenske gymnasier lukker ned fra mandag og skal overgå til fjernundervisning den kommende måned.

Det sker i et forsøg på at reducere smitten i det svenske samfund, hvor særligt de unge står for en stor del af smittespredningen. Det siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på et pressemøde.

Ifølge TV 2s journalist Jesper Zølck er de nye restriktioner et forsøg på at redde julen i Sverige:

- Når de forklarer, hvorfor det lige er de unge, der skal isoleres og ikke færdes blandt hinanden, er det for at sikre julen. Man vil forsøge at få smittespredningen ned, så man kan have en bare nogenlunde normal jul i Sverige. Selvom det nok ikke kommer til at ske, siger han.

Nu er det et krav

Siden sidste uge har gymnasierne i Sverige frivilligt kunne vælge at gå over til fjernundervisning for at begrænse smittespredning.

Men nu bliver det et krav, at gymnasierne lukker fysisk ned fra 7. december til 6. januar.

- Denne beslutning træffes, fordi det er nødvendigt, siger den svenske undervisningsminister, Anna Ekström, på pressemødet.

Både statsministeren og undervisningsministeren påpeger, at undervisningen skal fortsætte digitalt, selvom gymnasierne er lukket ned.

- Jeg stoler på, at gymnasieeleverne er kloge og forstår, at det her ikke er en forlænget juleferie, siger Stefan Löfven.

- Jeg vil opfordre alle forældre til at tale med deres børn om, hvor vigtigt det er at følge anbefalingerne.

Dobbelt formål

Tiltaget har et dobbelt formål, oplyser Johan Carlson, der er direktør for den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten.

- Formålet er at reducere belastningen på den offentlige transport. Men vi ser også en stor smittespredning i netop denne aldersgruppe, siger han.

Sverige har torsdag rundet en milepæl med 7000 døde med coronavirus. Det sker, efter at der det seneste døgn er registreret 35 døde med coronavirus.

Samlet set er 7007 personer registreret døde, siden pandemien brød ud.

Det seneste døgn er yderligere 6485 personer testet positive for virussen, hvormed det samlede smittetal er steget til 272.643. Det viser nye opdaterede tal fra Folkhälsomyndigheten ifølge SVT.