Udland

Afrikansk mand ved navn Adolf Hitler Uunona valgt som rådmand i Namibia

I en lille region i den tidligere tyske koloni Namibia er en politiker ved navn Adolf Hitler Uunona blevet valgt som rådmand.

En afrikansk mand ved navn Adolf Hitler Uunona vandt i sidste uge en storsejr ved et lokalvalg i valgkredsen Ompundja i Namibia, der er en tidligere tysk koloni. Det skriver BBC.

Som barn så jeg det som et helt almindeligt navn

Adolf Hitler Uunona

I et interview med den tyske avis Bild, gør manden med det usædvanlige navn det helt klart, at han på ingen måde er nazist eller deler holdning med ideologien bag nazismen.

Adolf Hitler Uunona lægger dog ikke skjul på, at han af sin far er opkaldt efter den tyske diktator 'sikkert uden at vide, hvad Adolf Hitler bedrev og stod for'.

Namibia er opdelt i 13 regioner, og Adolf Hitler Uunona blev i sidste uge valgt ind som rådmand for det regerende centrum-venstre parti Swapo.

Swapo (South West African People's Organisation) var indtil Namibias selvstændighed i 1990 den vigtigste befrielsesorganisation i landet.

Et helt almindeligt navn

Først som voksen blev politikeren klar over, at han er opkaldt efter en af de mest forhadte personer i verdenshistorien.

- Det var først, da jeg blev ældre, at det gik op for mig, at den her mand havde et ønske om at overtage verdensherredømmet, siger han i interviewet.

Tyskklingende navne er også ganske almindelige i Namibia, som er en tidligere tysk koloni.

Både familien og den lokale befolkning kender ham som 'Adolf', og derfor har han ikke tænkt sig at lave om på sit navn.

Perspektiv

Namibia - En tidligere tysk koloni

Arkiv.

Namibia i det sydlige Afrika var i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet en tysk koloni. Dengang var landet kendt som Tysk Sydvestafrika.

I 1904 gjorde lokale stammer voldeligt oprør mod den tyske kolinimagt, hvilket resulterede i, at tusindvis af mennesker blev dræbt fra 1904-1908.

Efter første verdenskrig blev Tysk Sydvestafrika annekteret af Sydafrika. 

I 1966 begyndte SWAPO-guerillaen en selvstændighedskrig for området mod Sydafrika, der ikke anerkendte Namibia som selvstændtigt land. Formelt blev Namibia selvstændigt den 21. marts 1990, hvorefter man afholdt demokratiske valg.

I dag fornægter fortiden som tidligere tysk koloni sig ikke i Namibia. Således har flere byer tyske navne, nogle restauranter tilbyder tyske retter, og der er forsat små tysktalende lokalsamfund.

- Som barn så jeg det som et helt almindeligt navn, siger politikeren, der vandt sit sæde som rådmand med 85 procent af stemmerne.

Partiet Swapo (South West African People's Organisation), han er medlem af, var indtil Namibias selvstændighed fra Sydafrika den vigtigste befrielsesorganisation i landet.

Namibia afviser erstatning

I 2017 sagsøgte repræsentanter for to befolkningsgrupper i Namibia den tyske stat og krævede erstatning for folkemordet for lidt over 100 år siden.

De to lande har forhandlet om en tælles erklæring om en massakre på namibiske borgere i 1904-1905. Men Tyskland har gentagene gange afvist, at det var en massakre, og at erstatninger kan komme på tale.

Ifølge BBC afslog myndigheder i Namibia tidligere i år en erstatningssum på 10 millioner euro fra den tyske stat. Landets myndigheder vil fortsætte med at forhandle om "en bedre erstatningssum".