USA VALG

Valgchef i angreb på Trump: - Det er alt sammen forkert

Både nuværende og tidligere medarbejdere er ifølge Georgias leder for stemmeoptællingen blevet truet på livet.

Gabriel Sterling sukkede flere gange, mens han nærmede sig podiet med de mange mikrofoner.

Dybe suk.

Som staten Georgias leder for stemmeoptællingen har han siden præsidentvalget 3. november flere gange mødt pressen og givet status på optællingen.

Men tirsdag aften dansk tid var det ikke tid til status. Det var tid til angreb. På Donald Trump og hans støtter.

- Vær den store mand her og stop. Fortæl dine støtter, at de ikke skal være voldelige eller truende. Det er alt sammen forkert. Det er ikke amerikansk, lød det blandt andet fra Gabriel Sterling.

Til trods for den klare opfordring gik Donald Trump tidligt onsdag morgen dansk tid på Twitter for at kommentere den direkte opfordring. Han var ikke enig.

- Afslør den massive valgsvindel i Georgia. De ved, at vi vil finde det, skrev Trump blandt andet i sit tweet.

- Skyd ham

For at forstå Gabriel Sterlings frustration skal vi skrue tiden et par dage tilbage. Til mandag morgen, hvor advokaten Joe diGenova, som er en del af Donald Trumps præsidentkampagne, kom med en opsigtsvækkende opfordring i et radioprogram.

Her udtrykte Joe diGenova et ønske om, at den tidligere chef for cybersikkerhed i USA, Chris Krebs, blev skudt. Joe diGenova sagde senere, at det var en joke, skriver CNN.

Men det giver Gebriel Sterling ikke meget for.

- diGenova ved bedre end det her. Folkene omkring præsidenten ved bedre end det her, lød det fra Gabriel Sterling, der fremhævede endnu et konkret eksempel på, at tingene var gået alt for langt.

Ung tekniker hængt ud

Tirsdag delte Ron Watkins, der tidligere er sat i forbindelse med konspirationsorganisationen Qanon, en video på Twitter af en tekniker på et valgsted, der satte et usb-stik i en computer. Videoen fik stor opmærksomhed blandt hans følgere, og nogle af dem fremsatte dødstrusler mod teknikeren, hvis id-kort også blev delt på Twitter.

- En tekniker i tyverne er i dag blevet udsat for dødstrusler, og en sagde, at teknikeren burde blive hængt for forræderi, fordi han overførte en rapport om stemmer fra en valgcomputer til en anden computer, så han kunne læse stemmerne. Det her er nødt til at stoppe, sagde Gabriel Sterling.

Georgias leder for stemmeoptællingen var heller ikke i tvivl om, hvem der bærer ansvaret for, at tingene ”er gået for langt”:

- Hr. præsident, du har ikke fordømt de her handlinger og det her sprog. Senatorer, I har ikke fordømt det her sprog og de her handlinger. Det her er nødt til at stoppe. I er nødt til at træde i karakter. Hvis I har en position som ledere, så vis lederskab.