Coronavirus

Storbritannien godkender coronavaccine

- Hjælpen er på vej, oplyser den britiske sundhedsminister. Godkendelsen kan give et praj om, at vaccinen kan blive godkendt i Danmark, siger ekspert.

Medicinalselskaberne Pfizer og Biontech har fået godkendt deres coronavaccine i Storbritannien.

Vaccinen kan blive taget i brug i næste uge, skriver Reuters.

I forbindelse med nyheden er den britiske sundhedsminister Matt Hancock gået til tasterne på Twitter.

- Hjælpen er på vej, skriver han blandt andet om godkendelsen.

- Storbritannien er det første land i verden, som klinisk har godkendt en vaccine til brug.

Tillid til britiske sundhedsmyndigheder

Vaccinen beskytter ifølge de nyeste data omkring 95 procent af befolkningen mod covid-19.

For personer over 65 år viser den en effektivitet på 94 procent.

Vaccinen, som Storbritannien onsdag morgen har godkendt, er lige nu også til godkendelse i EU, og derfor kan dagens nyheder give et praj, om vaccinen bliver godkendt i EU og dermed også Danmark. Det siger tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Nils Strandberg Pedersen til TV 2.

- Det er en indikation på, at de engelske sundhedsmyndigheder har fundet vaccinen effektiv og sikker. Det betyder noget, for de engelske myndigheder plejer man at kunne have tillid til, når det kommer til vurdering af vacciner, siger han.

Tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Nils Strandberg Pedersen mener, at det er et godt tegn, at Storbritannien har godkendt en vaccine, fordi man roligt kan have tillid til de britiske sundhedsmyndigheder, når det kommer til vurdering af vacciner.

44.000 deltagere

Pfizer udvikler vaccinen sammen med tyske BioNTech og har haft et studie kørende med knap 44.000 deltagere siden juli.

For en uge siden vurderede sundhedsmyndighederne i USA, at Pfizer/BioNTech og Moderna kan være klar med vacciner i december. Det er nu blevet en realitet for Pfizer/BioNTechs vedkommende allerede to dage inde i årets sidste måned.

Endnu en vaccine fra Oxford/AstraZeneca regnes med at blive taget i brug tidligt næste år.

Danmark har allerede en forhåndsaftale på plads med Pfizer/BioNTech og Oxford/AstraZeneca, mens EU tirsdag har forhandlet en aftale på plads med Moderna.

Tirsdag oplyste den danske sundhedsminister Magnus Heunicke, at de første danskere potentielt kan blive vaccineret til januar.