Udland

Søster til 41-årig svensker: Han blev ikke holdt fanget, men han var mentalt nedbrudt

Onsdag bliver moderen fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for ulovlig frihedsberøvelse gennem 28 år.

- Han genkendte mig og sagde mit navn igen og igen.

Det fortæller søsteren til den 41-årige mand, der søndag blev fundet indespærret og i elendig fysisk forfatning i en lejlighed i Stockholm.

Søsteren, der ikke ønsker sit navn frem, fortæller til den svenske avis Expressen, hvordan hun fandt sin bror i den uhumske lejlighed efter mere end 20 års adskillelse.

- Han var stresset og urolig og lidt bange, men glad for at se mig. Men hans fysiske tilstand var forfærdelig, fortæller hun.

I alle disse år har deres nu 70-årige mor holdt sønnen isoleret fra omverdenen, så hverken hans søstre, hans mormor og morfar eller hans venner har set ham.

Isoleret, ikke fanget

Men søsteren understreger, at broderen ikke rent fysisk har været holdt som fange i lejligheden. Det bekræftes da også af naboer, der har fortalt politiet, at de ved enkelte lejligheder har set manden gå rundt udenfor.

- Mange undrer sig over, hvorfor han ikke har kunnet gå ud. Han er en voksen mand, men han har ikke været fysisk indespærret overhovedet. Han har kunnet gå derfra, når han ville. Der har endda været en telefon i huset, det tjekkede jeg. Men han er så mentalt nedbrudt, at han ikke har nogen kontakt til samfundet længere, siger søsteren til Expressen.

Hun tog hen til lejligheden søndag, fordi moderen var blevet indlagt på hospitalet. Hun fik også sin bror indlagt, fordi hans fysiske tilstand generelt var elendig, og fordi han havde en række væskende sår på benene.

"Sygeligt overbeskyttende"

Onsdag bliver moderen fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for ulovlig frihedsberøvelse gennem 28 år, hvor hun får lejlighed til at forklare sig.

Søsterens bud på en forklaring er, at moderen altid har været sygeligt overbeskyttende over for sønnen.

- Hun har egentlig altid været som besat. Hun mistede et barn, min storebror, da jeg var bare halvandet år gammel. Da hun så fik en ny søn, døbte hun ham med samme navn som min storebror og fortalte os alle sammen, at hun havde fået sin søn tilbage, fortæller hun.

Også den nye søn – den nu 41-årige mand – blev konstant indprentet, at han var den afdøde søn, der var kommet tilbage, fortæller søsteren.