Myndigheder efterforsker mulig sammensværgelse: Har kriminelle forsøgt at købe benådning fra Trump?

Benådninger har altid været en amerikansk præsidents sidste privilegie, før han går af. Medier skriver, at Trump vil benåde sine børn "på forhånd".

Det amerikanske justitsministerium efterforsker en mistanke om, at dømte kriminelle har forsøgt at købe sig til en benådning fra præsident Donald Trump.

Historien er kommet frem efter en række retsdokumenter blev offentliggjort i Washington tirsdag. Dokumenterne er imidlertid så fyldt med sorte overstregninger af fortrolige oplysninger og navne, at det er umuligt at se de nærmere detaljer om sagen, skriver CNN.

Men dokumentet afslører, at anklagemyndigheden siden sommeren har efterforsket en ”sammensværgelse om bestikkelse”, hvor en mistænkt ”tilbød et betydeligt kampagnebidrag til gengæld for, at præsidenten gav ham benådning eller formindsket straf”.

Dokumentet er et udskrift af en retsafgørelse fra august, der gav anklagemyndigheden tilladelse til at granske en korrespondance mellem den mistænkte og hans advokat. Advokaten mente, at hans samtaler med klienten var fortrolige, men det afviste dommeren.

Det amerikanske justitsministerium siger i dag, at ingen personer er tiltalt i en sag af denne type, og Donald Trump selv kalder i et tweet hele sagen for pure opspind:

- Benådnings-efterforskningen er fake news, skriver han.

Enhver præsidents ret

Ligesom alle sin forgængere i præsidentembedet har Donald Trump en forfatningsmæssig ret til at benåde dømte eller tiltalte kriminelle. Ifølge reglerne kan han benåde dømte fuldstændigt, eller han kan nedsætte deres straf. Han kan sågar beordre bøder betalt tilbage.

Retten er beskrevet i den amerikanske forfatning, og der findes sågar et særligt kontor under justitsministeriet i USA, Office of the Pardon Attorney, der har til opgave at rådgive præsidenten i disse spørgsmål.

Donald Trump har tidligere benådet nære medarbejdere som vennen Roger Stone og den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Børn, svigerbørn og advokat

Traditionelt sker de fleste præsidentielle benådninger i de sidste dage, før en præsident forlader Det Hvide Hus.

Tirsdag skrev New York Times, at Donald Trump overvejer at benåde sine tre ældste børn - Donald Junior, Eric og Ivanka - sin svigersøn Jared Kushner og sin advokat Rudi Giuliani. Ingen af dem er dømt eller tiltalt for noget, men ifølge New York Times har præsidenten diskuteret med sine nærmeste medarbejdere, om det var muligt at benåde de fem ”på forhånd”, så de ikke risikerer at blive tiltalt og dømt på et senere tidspunkt.

Ifølge New York Times er det første gang nogensinde, en præsident har overvejet den form for benådning ”på forhånd”.

Rudi Giuliani har på Twitter afvist historien som ”falsk”.

- New York Times lyver igen. Har aldrig haft sådan en diskussion, som det hævdes af deres anonyme kilde, skriver han.

Kan man benåde sig selv?

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen, som siden har vidnet mod Trump i Rusland-undersøgelsen, sagde i et interview med MSNBC i september, at Trump planlægger at benåde sig selv.

De skarpeste juridiske hjerner i USA har siden diskuteret, om det er muligt, og i sidste ende er det et spørgsmål, som den amerikanske højesteret må tage stilling til, skriver magasinet Business Insider.

Magasinet peger dog på, at en sådan benådning ikke vil beskytte Donald Trump mod nogle af de ni sager, der i øjeblikket er under efterforskning mod ham.

Alle disse sager, som måske og måske ikke ender for retten, efterforskes nemlig på statsniveau. Og en præsidents mulighed for at benådning omfatter udelukkende sager på føderalt niveau.

Perspektiv

Benådninger, der vakte opsigt

Præsidentielle benådninger – og især de benådninger præsidenterne gennemfører i de allersidste dage af deres præsidentperiode – har altid vakt opsigt. Her er et udpluk:

Barack Obama er med 1927 benådninger den præsident i nyere tid, der har gennemført flest. Blandt andre benådningen af Chelsea Manning, der blev idømt 35 års fængsel for at udlevere stakkevis af hemmelige militærdokumenter til Wikileaks.

Bill Clinton benådede på sin sidste dag som præsident sin bror, der afsonede en fængselsdom for kokainbesiddelse.

George HW Bush benådede en række kolleger, der ligesom ham selv havde været indblandet i Iran-Contra affæren i Ronald Reagans regeringstid. Blandt dem tidligere forsvarsminister Caspar Weinberger.

Jimmy Carter gennemførte historiens suverænt største benådning, da han benådede mere end 200.000 unge mænd, der havde nægtet at gøre militærtjeneste i Vietnam.

Gerald Ford huskes for den mest kontroversielle benådning nogensinde, da han benådede sin forgænger Richard Nixon for vedkommendes rolle i Watergate-affæren.

Harry Truman stod i 50’erne for en opsigtsvækkende benådning, da han omstødte Oscar Collazos dødsstraf og ændrede den til livsvarigt fængsel. Collazos var dømt for at have forsøgt at myrde Harry Truman selv i 1950.

Dertil kommer, at en benådning efter reglerne indebærer, at den benådede erkender, at der er sket en forbrydelse, som han eller hun kan benådes fra.

Det blev amerikanerne mindet om i august, da Donald Trump benådede den for længst afdøde forkæmper for kvinders stemmeret Susan B. Anthony, der i sin tid fik en bøde på 100 dollars for at have stemt ved præsidentvalget i 1872 – mange år før kvinder fik stemmeret i USA.

Susan B. Anthony blev benådet i anledning af 100-året for kvinders stemmeret i USA. Det museum og forskningscenter, der er oprettet i hendes navn, afviste imidlertid benådningen, fordi man ikke mente, at hun nogensinde havde begået en forbrydelse, skriver National Public Radio.

Den problematik er Donald Trump også selv opmærksom på.

- Som adskillige juridiske eksperter har påpeget, så er jeg i min gode ret til at benåde mig selv, men hvorfor skulle jeg gøre det, når jeg ikke har gjort noget galt, skrev han allerede i 2018 på Twitter.