Udland

Efter afhøring af søn - nu er mistænkt svensk mor løsladt

Søster fandt sin bror tandløs og meget svækket i deres mors lejlighed efter ikke at have set ham i mange år.

En 70-årig svensk kvinde er sigtet for at have holdt sin søn frihedsberøvet i 28 år. Men hun er ikke længere i politiets varetægt.

Det oplyser den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

- Efter at manden er blevet afhørt i løbet af eftermiddagen og ud fra, hvad der i øvrigt er kommet frem i efterforskningen de seneste dage, er mistanken blevet svagere mod den mistænkte kvinde, siger kammeranklager Emma Olsson i pressemeddelelsen.

På den baggrund har kammeranklageren vurderet, at der ikke var grund til at varetægtsfængsle kvinden, og derfor er hun sat på fri fod.

Fastholder sigtelser

Anklagemyndigheden fastholder dog sigtelserne mod kvinden for ulovlig frihedsberøvelse og for ved groft uagtsomhed at have forvoldt skader på kroppen og sygdom.

- Efterforskningen er ikke lagt ned, og mistanken om forbrydelserne består. Men de er blevet svækket, og jeg vurderer, at kvinden ikke kan påvirke efterforskningen i negativ retning, siger Emma Olsson.

Hun tilføjer, at efterforskningen nu vil fokusere på at afklare de omstændigheder, der ligger længere tilbage i tiden.

Kvindens søn skal ifølge oplysninger fra hans pårørende være blevet taget ud af skolen, da han gik i 7. klasse, og siden have levet uden for samfundet i 28 år.

Den i dag 41-årige mand blev søndag fundet i morens lejlighed i Stockholm. Han var skrækslagen, tandløs, havde benene dækket af sår og kunne knap nok gå.

Det fortalte den slægtning, der fandt ham i lejligheden, mens moren var på hospitalet.

Søster: Det startede, da vi var små

Slægtningen, der fandt manden i den uhumske lejlighed, var hans søster, som ikke havde set sin bror i mere end 20 år.

Tirsdag fortalte hun til avisen Expressen, at moren havde holdt sønnen isoleret i alle årene, men at han ikke rent fysisk var blevet holdt indespærret. Han har frit kunnet forlade lejligheden, men er ifølge søsteren blevet mentalt nedbrudt.

- Min søster og jeg fik ikke lov til at se ham, og efterhånden fik han ikke lov til at se mormor og morfar og selvfølgelig heller ikke venner. Det er ikke sket fra den ene dag til den anden, men det hele startede, da vi var små børn, sagde søsteren, som ikke ønsker sit navn frem, til Expressen.

Opkaldt efter død bror

Ifølge søsteren havde hendes bror været en helt normal dreng. Men da hun var halvandet år, døde hendes storebror, og det gjorde moren sygeligt overbeskyttende, da hun fik en ny søn – den i dag 41-årige mand.

Han fik samme navn som den afdøde storebror og blev konstant indprentet, at han var den afdøde søn, som var kommet tilbage, fortæller søsteren.

Efter at hun fandt sin bror søndag aften, ringede hun efter en ambulance, som bragte den svært medtagne mand på hospitalet. Lægerne kontaktede derefter politiet.

Den svenske anklagemyndighed oplyser ikke, hvordan kvinden forholder sig til sigtelserne.