Coronavirus

Wuhan var coronavirussens første epicenter - nu forsøger Kina at omskrive historien

Statsmedier og ministerier knokler for at pege på andre steder i verden, hvor coronavirus kan stamme fra.

Det er snart et år siden, at læger i december 2019 opdagede de første personer ramt af en ny bekymrende sygdom i den kinesiske storby Wuhan.

Men her kort før årsdagen for, at Verdenssundhedsorganisationens (WHO) eget landekontor 31. december slog alarm, ser det ud, som om Kina skruer op for en kampagne, der sætter spørgsmålstegn ved, hvor i verden pandemien egentlig startede. Det skriver The Guardian.

Statslige medier har den seneste tid skrevet og snakket meget om, at coronavirus er blevet fundet på emballagen af importerede frosne fødevarer, ligesom der forskes i, om sygdommen fandtes uden for Kina før december 2019.

Begge forklaringer er allerede blevet afskrevet andre steder i verden, men har fået masser af plads i avisernes spalter og i nyhedsudsendelser.

Avisen People's Daily, der er ejet af det regerende kommunistiske parti, skrev på Facebook i sidste uge, at "alle tilgængelige beviser tyder på, at coronavirussen ikke opstod i det centrale Kinas Wuhan".

- Wuhan var der, hvor coronavirus først blev opdaget, men ikke hvor den opstod, siger Zeng Guang, tidligere epidemiologisk chef ved det kinesiske center for sygdomskontrol og -forebyggelse, til avisen.

Sender artikel til verdenskendt lægemagasin

Guang blev straks bakket op af en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium.

- Selvom Kina var de første til at rapportere sager, betyder det ikke nødvendigvis, at virussen stammer fra Kina, sagde Zhao Lijian.

- Oprindelsessporing er en løbende proces, der kan involvere flere lande og regioner.

Forskere fra Kina har endda sendt en videnskabelig artikel til det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet, hvor de hævder, at Wuhan ikke er "stedet, hvor menneske-til-menneske Sars-CoV-2-transmission først skete".

De mener i stedet, at det skete "på det indiske subkontinent", der omfatter landene Indien, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Bhutan og Maldiverne.

Artiklen er endnu ikke blevet bedømt af faglige eksperter.

Forskere verden over afviser

Påstanden om, at coronavirus stammer fra andre steder end Kina, mødes med hovedrysten af forskere i Vesten.

Michael Ryan, der er direktør for sundhedsberedskabsprogrammet i WHO, kalder Kinas argumenter for "meget spekulative".

Og selvom der er blevet fundet spor af coronavirus på frossen mademballage, mener forskere, at der er meget lav risiko for, at det kan have smittet mennesker.

Andrew Pekosz, der er professor i molekylær mikrobiologi og immunologi ved Johns Hopkins Universitet, siger til The Guardian, at en positiv test på emballage "ikke indikerer smitsom sygdom, bare at der er spor af virussen".

Også rapporterne om, at coronavirus florerede i Italien allerede i efteråret 2019, betvivles af forskere, der kalder beviserne "svage".

- Det eneste, der ser sikkert ud, er, at de første registrerede tilfælde af sygdommen var i Kina. Det er dermed mest sandsynligt, at virussen opstod i Kina, siger Jonathan Stoye, der er professor i virologi ved Francis Crick-instituttet i London.

Kina knokler for at redde sit ry

Over 60 millioner mennesker er nu blevet smittet med coronavirus verden over, mens knap 1,5 millioner er døde med covid-19.

- Det er stadig en kamp for Kina at tackle, at landet holdes ansvarligt for udbruddet, da det undergraver kinesernes anstrengelser for at redde deres image, siger Andrew Small, der er ekspert i Kina ved den amerikanske tænketank German Marshall Fund.

Mens omfanget af de menneskelige og økonomiske konsekvenser stadig vokser verden over, har Kina travlt med at redde landets ry.

For eksempel har Kina sendt medicinsk nødhjælp til afrikanske, arabiske og latinamerikanske lande. Derudover har landet sat gang i udviklingen af flere vacciner og tilbudt en stribe lavindkomstlande at producere og sponsorere vaccinationer til deres befolkninger.

Spænder ben for dansk WHO-forsker

Men sideløbende med de mange anstrengelser har Kina gentagne gange spændt ben for WHO's undersøgelser af sygdommens udbrud.

Da efterforskere fra WHO besøgte Wuhan tidligere i år, blev de nægtet adgang til det madmarked, der blev antaget for at være arnested for det verdensomspændende virusudbrud. Og nu kan et nyt hold efterforskere fra WHO ikke få lov at komme ind i Kina for at undersøge, hvor coronavirussen stammer fra.

- Det, vi ser netop nu, sender signaler om, hvor den kinesiske regering ønsker, det her ender – og det er bestemt ikke i en åben, ansvarlig indsats, der kan afgøre, hvad der gik galt og sørge for, at det aldrig sker igen, siger Andrew Small.

Den danske forsker Thea Kølsen Fischer er en af de 10 eksperter, WHO regner med at sende afsted seneste i starten af det nye år.

WHO skriver på sin hjemmeside, at arbejdet med at finde frem til coronavirussens oprindelse kan tage flere år.