Udland

Europapolitiker går af efter deltagelse i 'sexfest'

Den ungarske europaparlamentariker József Szájer er blevet centrum for en sexskandale i Belgien. Søndag trådte han tilbage.

Politiet i Bruxelles opløste i weekenden en ulovlig fest i centrum af byen, som de belgiske medier beskriver som en større sexfest, hvor de fleste gæster var nøgne mænd. Til stede var flere diplomater og et fremtrædende medlem af Europa-Parlamentet, József Szájer (59), fra Ungarns konservative regeringsparti Fidesz.

Festen var ulovlig på grund af et forsamlingsforbud under coronapandemien, og sagen har vakt stor opsigt i Belgien.

Lyn-analyse

Det er en utrolig pinagtig affære for alle involverede, fordi de midt i en national lockdown lader hånt om alle regler og alle andres sundhed ved at deltage i et arrangement, der risikerer at blive en superspreder. Politisk risikerer det derudover at blive udlagt som det ultimative hykleri for den ungarske europaparlamentariker, når man tager hans partis holdning til homoseksuelles rettigheder i betragtning. En personlig tragedie krydret med politisk dobbeltmoral.

Ifølge anklagemyndigheden i Bruxelles forsøgte Szájer at flygte fra stedet, da politiet ankom.

- En forbipasserende fortalte politiet, at han havde set en mand flygte ned af tagrenden; han kunne identificere manden. Manden havde blod på hænderne. Det er muligt, at han kan være blevet såret under flugten. Der blev fundet narkotika i hans rygsæk. Manden var ikke i stand til at fremvise id. Han blev eskorteret til sin bopæl, hvor han blev identificeret som S. J. (født i 1961) ud fra et diplomatpas, skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

S. J. – József Szájer – bekræfter hændelsen i en meddelelse på sin hjemmeside men nægter kendskab til den fundne narkotika. Han beklager desuden dybt, at han har overtrådt de belgiske coronaregler.

- Det var uansvarligt af mig. Jeg er klar til at modtage min straf, skriver han.

Med til at grundlægge Fidesz

Szájer er en af grundlæggerne af det nationalkonservative parti Fidesz. Han var gruppeformand for partiet i det ungarske parlament fra 1994 til 2002. I 2004 blev han valgt til Europa-Parlamentet. Så sent som i søndags trak han sig overraskende tilbage som medlem af Europa-Parlamentet – på det tidspunkt begrundet med arbejdsvanskeligheder.

I en udtalelse beskrev han, hvordan den daglige politiske kamp var blevet en stigende mental belastning for ham:

- De, der er på slagmarken, er nødt til at være kampklare.

I dag kom det så frem, at tilbagetrækningen øjensynligt er kædet sammen med hændelserne under weekendens ulovlige lockdown-fest. Og i en pressemeddelelse udtrykker hans egen delegation i Europa-Parlamentet i dag tilfredshed med Szájers tilbagetrækning.

- József Szájer traf den rigtige beslutning, da han trak sig tilbage som medlem af Europa-Parlamentet. Han tog den eneste rigtige beslutning. Vi anerkender hans beslutning, ligesom vi anerkender, at han har undskyldt over for sin familie, sit politiske bagland og vælgerne.

Orbans fortrolige

Sagen kommer utvivlsomt ubelejligt for Orbán. Szájer betragtes som en af hans nære fortrolige og var et af de grundlæggende medlemmer af Fidesz.

Partiet er blandt andet kendt for at modsætte sig lige rettigheder for LGBT+-personer. Szájer beskrives desuden som en af tre ophavsmænd til Ungarns reviderede forfatning, hvor blandt andet passagen om "ægteskab mellem en mand og en kvinde" er indskærpet.

Den ungarske regering ønsker også at forbyde adoption for homoseksuelle par og gjorde det i maj umuligt at ændre køn i officielle dokumenter.

Skandalen kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Ungarn og de andre europæiske medlemsstater er under pres, da Orbán blokerer godkendelsen af ​​det europæiske budget og corona-genopretningsfonden.