Udland

Efter voldsomt attentat: Nu sender Trump svigersønnen afsted

Jared Kushner og hans team besøger Saudi-Arabien og Qatar i et forsøg på at opnå de sidste aftaler, inden Biden tager over.

Netop nu er præsident Donald Trumps svigersøn og seniorrådgiver, Jared Kushner, på vej til Mellemøsten i håbet om at forhandle en sidste omgang aftaler på plads, inden Joe Biden overtager embedet 20. januar.

Det fortæller en højtstående embedsmand i Det Hvide Hus ifølge Ritzau.

Kushner og hans team skal besøge kronprins Mohammad bin Salman i Saudi-Arabien og emiren af Qatar.

Besøget sker midt i en mildest talt anspændt situation i Mellemøsten, efter at den iranske atomekspert Mohsen Fakhrizadeh blev dræbt i et attentat i sidste uge.

Har ændret den politiske dagsorden

Kushners tætte relation til kronprins bin Salman har før været meget omtalt, da de to i Trumps fireårige periode har indgået adskillige aftaler, der har ændret ved hele den politiske dagsorden i Mellemøsten.

Blandt andet har Kushner arbejdet benhårdt for at sikre aftaler, der skulle binde Israel sammen med de arabiske lande Bahrain, Sudan og De Forenede Arabiske Emirater - og isolere den mangeårige fjende Iran fra de andre lande i regionen.

Trumps administration har særligt set Saudi-Arabien som et vigtigt redskab i kampen mod Irans indflydelse i Mellemøsten.

Under det, der meget vel kan blive hans sidste officielle besøg, vil Kushner altså forsøge at udvikle flere diplomatiske aftaler, inden tiden løber ud for Trumps folk.

Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, er det ikke en unormal manøvre - Bill Clinton forsøgte for eksempel i sin slutspurt at lande en fredsaftale mellem Israel og Palæstina.

Alligevel er det kontroversielt af Trumps stab at forsøge at lave bindende aftaler, der ikke nødvendigvis er opbakning til hos demokraterne, siger Mirco Reimer-Elster.

Lyn-analyse

Det er ikke usædvanligt, at en præsident på vej ud af vagten forsøger at hive en sidste udenrigspolitisk triumf hjem. Amerikanerne har endda et udtryk for det: lame duck-diplomacy. Men selvom der ikke er noget usædvanligt over Trumps ageren, er Kushners rejseaktivitet alligevel kontroversielt. For det grundlæggende spørgsmål forbliver, uanset partifarve: Skal en præsident på vej ud af vagten arbejde for bindende aftaler, som der ikke er tværpolitisk enighed om i USA?

Rouhani: - Israel står bag

Situationen i Mellemøsten er i den seneste uge eskaleret efter bombeattentatet på atomeksperten øst for hovedstaden Teheran. Mohsen Fakhrizadeh blev af Vesten anset som lederen af Irans atomprogram.

Både Irans præsident Hassan Rouhani og forsvarsminister Amir Hatami peger på Israel som ansvarlig for attentatet, som de har lovet en voldsom hævn for.

Joe Biden har tidligere udtalt, at han som præsident vil forsøge at komme tilbage i den atomaftale med Iran, som Trump i 2017 valgte at trække USA ud af. Med drabet på den iranske atomekspert er den opgave pludselig blevet noget sværere for den kommende præsident.