Udland

Australien er rasende over falsk kinesisk Twitter-billede

Det kinesiske tweet er en barsk kommentar til rapport om australske soldaters drab på civile i Afghanistan.

Den australske premierminister Scott Morrison langer voldsomt ud efter Kina, efter at en kinesisk regeringstalsmand har offentliggjort et konstrueret foto på Twitter af en australsk soldat, der skærer halsen over på en lille, afghansk dreng.

- Kina skulle skamme sig, sagde Scott Morrison på en hastigt indkaldt pressekonference mandag.

- Det er fuldstændigt skandaløst og kan overhovedet ikke retfærdiggøres, sagde han ifølge den australske avis The New Daily.

Australien kræver både af Kina og af Twitter, at billedet bliver fjernet.

Soldaters drab på civile

Det kinesiske opslag kommer som reaktion på, at den australske hærledelse for 14 dage siden offentliggjorde en chokerende rapport om australske specialstyrkers opførsel i Afghanistan.

Ifølge rapporten står en gruppe soldater bag drab på mindst 39 civile mellem 2009 og 2013. Rapporten er konklusionen på en fire år lang undersøgelse og anbefaler, at 19 nuværende og forhenværende elitesoldater bliver retsforfulgt.

Det har givet anledning til hårde anklager fra Kina.

- Kendsgerningerne i denne rapport afslører hykleriet, når disse vestlige lande altid råber op om ”menneskerettigheder” og ”frihed”, har Zhao Lijian, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, tidligere kommenteret.

Nu skriver han på Twitter, at han er ”chokeret over australske soldaters drab på afghanske civile og fanger”.

Men det, der for alvor har provokeret Australien, er, at Zhao Lilijan har illustreret sin kommentar med en sammenklippet billedforfalskning af en australsk soldat, der dræber en lille dreng.

Bag soldaten og drengen ligger tilsyneladende en stabel lig, dækket af det australske flag. Billedteksten lyder: ”Du skal ikke være bange, vi kommer for at skabe fred”.

- Det er et falsk billede og en forfærdelig fornærmelse af vores stolte, væbnede styrker, siger den vrede australske premierminister, der allerede har haft den kinesiske ambassadør i Australien til samtale om billedet.

Perspektiv

Krise mellem de to lande

Forholdet mellem Kina og Australien har været køligt i mange måneder, siden Australien i foråret opfordrede til en uafhængig international undersøgelse af, hvordan coronasmitte opstod og blev håndteret i Kina.

Kina har siden straffet Australien med forskellige handelsrestriktioner, der er gået ud over australsk eksport af oksekød, byg, kul og vin. Desuden har Kina advaret kinesiske studerende mod at studere i Australien.

Konflikten koster Australien dyrt, fordi Kina suverænt er landets største eksportmarked. Derfor har Australien flere gange forsøgt at få dialogen med Kina genoptaget, men politikere og embedsmænd klager over, at deres kinesiske kolleger simpelthen ikke tager telefonen, når de ringer til dem.

I sidste uge offentliggjorde Kina en liste med 14 grunde til, at man havde lagt forholdet til Australien på is. Blandt grundene var – ud over kravet om en international coronaundersøgelse – også australsk ”indblanding” i spørgsmål som situationen i Hongkong, undertrykkelsen af uigurerne i Kina, Kinas forhold til Taiwan og diskussionen om grænsedragning i Det Kinesiske Hav.

Kina svarer tilbage, at det er Australien, der burde skamme sig:

- Australiens brutale forbrydelser er blevet stærkt fordømt af det internationale samfund. Nu reagerer australierne stærkt på min kollegas personlige tweet. Mener de, det er i orden, at nogle australske soldater har dræbt civile afghanere med koldt blod, mens det er forkert at fordømme denne forbrydelse? Afghanske liv er værdifulde, siger en anden talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Hua Chunying, i dag.

Soldater tog loven i egne hænder

Rapporten om australske soldaters overgreb i Afghanistan har chokeret i Australien.

Ifølge den australske forsvarschef, general Angus Campbell, afslører rapporten, at en lille gruppe soldater ”tog loven i deres egne hænder” og dræbte civile og tilfangetagne afghanere, ”uden der var tale om kamphandlinger”.

Drabene blev ifølge rapporten begået af eliteenheder fra Special Air Service (SAS). Blandt andet beskriver rapporten, hvordan nye menige i disse enheder som en form for manddomsprøve blev presset til at dræbe tilfangetagne og ubevæbnede Talibankrigere, så de kunne blive noteret for deres ”første drab”.

Rapporten fortæller også, at specialenhederne i flere tilfælde dræbte uskyldige civile afghanere, og efterfølgende placerede våben ved siden af de dræbte, så drabene kunne retfærdiggøres som ”kamphandlinger”.

Rapporten lægger op til et omfattende retsopgør. 19 tidligere og nuværende medlemmer af SAS risikerer en drabstiltale, mens 13 andre er blevet advaret om, at de kan risikere afskedigelse.

Samtidigt er en SAS-eskadrille blevet opløst, og soldaterne overført til andre enheder, skriver BBC.

Australske soldater har været i Afghanistan som del af den amerikanskledede, internationale styrke i Afghanistan siden 2002. I dag er der en styrke på cirka 400 soldater i Afghanistan.