USA VALG

Trump nægter at give op: – Jeg kommer ikke til at ændre mening

Trump har ikke opgivet håbet om at få valget afgjort i Højesteret. Men det bliver svært, erkender han.

Han har tabt præsidentvalget.

Men Donald Trump nægter fortsat at acceptere det.

Søndag gav den amerikanske præsident sit første længere interview efter valget 3. november.

Og der var ikke noget nyt fra præsidenten i det 45 minutter lange interview på Fox News, hvor han igen og igen gentog kendte påstande om, at valget var ”det største svindelnummer nogensinde” - stadig uden at præsentere nogen form for dokumentation.

Kommer ikke til at ændre mening

Den formelle overdragelse af magten er i gang, og på et pressemøde i denne uge lovede Donald Trump, at han nok skal forlade Det Hvide Hus, hvis valgmandskollegiet peger på Joe Biden som præsident. Og det sker 14. december.

Men det betyder ikke, at Donald Trump kommer til at erkende, at Joe Biden er den retsmæssige vinder af valget.

- Jeg kommer ikke til at ændre mening om seks måneder. Der var enormt meget snyd her, siger han.

- Vi vandt valget nemt, der er ingen chance for, at Joe Biden fik 80 millioner stemmer, siger han også.

Siden valget har Donald Trumps folk anlagt det ene søgsmål efter det andet i afgørende svingstater, men uden det har rykket det mindste ved valgresultatet.

Han nægter dog at opgive den juridiske kamp og siger i interviewet med Fox News, at han vil bruge al sin energi på sagen, mens han altså stadig er præsident USA.

- Men vi har brug for en dommer, der vil høre vores sag, og vi har brug for, at Højesteret vil tage en stor beslutning, siger han.

Svært at komme i Højesteret

Selvom præsidenten hævder, at han har masser af beviser for valgsvindel, har hans juridiske hold endnu ikke fremlagt et eneste bevis. Domstole har da også afvist hans sager på stribe.

Alligevel holder Donald Trump fast i håbet om, at hans sag kan komme for Højesteret, selvom han erkender, at det ”er meget svært at få en sag for Højesteret”. Noget, han også undrer sig over.

- Kan du forestille dig, at Donald Trump, USA’s præsident, anlægger en sag, og jeg kan formentlig ikke få lov til at føre den?, siger han.

Der tælles stadig stemmer op i USA, men foreløbigt har Joe Biden fået lige over 80 millioner stemmer, mens Donald Trump har fået lige under 74 millioner.

Det kræver 270 valgmænd at blive præsident i USA. Joe Biden står til 306, mens Donald Trump står til 232.

Donald Trump er fortsat præsident indtil 20. januar 2021 ved middagstid, hvor magten overdrages til Joe Biden.