Britisk vaccine er mindre effektiv, men kan være mest værdifuld for alle
AstraZeneca/Oxford har udviklet en billig og mere hårdfør vaccine mod covid-19, og det er en fordel for verdens fattige lande - og dermed for os alle.
Kapløbet om at udvikle en effektiv coronavaccine er i fuld gang, og hele verden følger med i spænding.
I skrivende stund ligger tre vacciner forrest i feltet - Pfizer, Moderna og AstraZeneca.
Sidstnævnte er udviklet sammen med forskere fra Oxford University og har indtil videre vist sig at være mindre effektiv end de to andre.
Hvor Pfizer og Modernas vacciner ligger med en beskyttelsesprocent på henholdsvis 95 og 94,5 procent, præsterer AstraZenecas vaccine 70 procent.
Billigere og mere hårdfør
Alligevel kan den britiske AstraZeneca-vaccine vise sig at være mest værdifuld for hele klodens befolkning, skriver CNN.
Den britiske vaccine har nemlig to vigtige fortrin frem for konkurrenternes, der gør den mere tilgængelig i alle egne af verden - også i fattige og fjerntliggende områder.
For det første er den markant billigere. Den kommer til at koste omkring 25 danske kroner per dosis, skriver magasinet The Conversation. Til sammenligning forventes Pfizers vaccine at koste cirka 125 kroner per dosis, mens Modernas kan komme til at koste over 200 kroner per dosis.
For det andet er AstraZenecas vaccine meget lettere at opbevare og transportere end konkurrenternes, fordi den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur. Til sammenligning skal Pfizers vaccine opbevares ved minus 70 grader, hvilket vil give fattige lande store udfordringer med at få den distribueret.
- Pfizers vaccine er i første omgang forbeholdt EU og USA. Og Modernas vil være dedikeret til det amerikanske marked til mindst midt i 2021, så i det lys er AstraZeneca/Oxfords vaccine virkelig gode nyheder for resten af verden, siger Andrea Taylor fra Duke Global Health Innovation Center til CNN.
Vil ikke tjene på vaccinen
Det britiske medicinalfirma har forpligtet sig til at producere flere hundrede millioner doser til lavindkomst- og mellemindkomstlande. AstraZeneca har offentligt udtalt, at man ikke skal tjene på vaccinen.
- Pfizer og Modernas vacciner kræver køleforhold, som ikke er tilgængelige i mange fjerntliggende områder. Lige nu tror jeg, at AstraZenecas vaccine er den eneste, der kan bruges under forhold, hvor vaccinen skal transporteres fra en central lokation til lokale klinikker, siger Azra Ghani, formand for Epidemiologisk Afdeling på Imperial College London, til CNN.
Målet er at få i alt to milliarder vaccinedoser distribueret til risikogrupper i hele verden inden udgangen af 2021. Dernæst er målet at vaccinere 20 procent af befolkningen i alle lande.
Azra Ghani siger dog, at 20 procent langt fra er nok. Man skal ideelt op at vaccinere omkring 70 procent af klodens befolkning for at opnå global flokimmunitet - og det bør være målet
Dansk professor: Vaccinér så mange som muligt
Det er Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, enig i.
- Det er vigtigt at sigte efter en høj vaccinetilslutning globalt, da det øger chancen for flokimmunitet, siger den danske professor til TV 2.
Han er ikke bekymret for, at den britiske vaccine ikke har opnået helt samme effektivitet som de amerikanske konkurrenters.
- Det kan vise sig ikke at gøre den store forskel, da vi endnu ikke ved, om der er forskel på vaccinerne i forhold til varighed af immunitet. Det afgørende er, at ikke-RNA-vacciner som AstraZenecas har en fordel i forhold til transport og opbevaring, da de er mere robuste, siger Søren Riis Paludan.
Azra Ghani fra Imperial College London understreger, at det er vigtigt, at hele verdens befolkning bliver vaccineret, så vi igen kan rejse frit mellem lande og verdensdele.
- Adgang til en sikker og effektiv covid-19-vaccine for de mest udsatte grupper i hele verden er den eneste måde at få dette akutte stadie af pandemien under kontrol, siger Azra Ghani til CNN.
Kritik af testresultater
Selvom den britiske vaccine har lovende perspektiver for fattige mennesker i udviklingslandene, er den de seneste par dage løbet ind i problemer.
Resultatet af en test på mennesker kommer bag på forskerne. Noget tyder nemlig på, at en halv dosis vaccine er mere effektiv end en hel dosis.
AstraZeneca/Oxford indrømmer, at det var en fejl, at nogle af forsøgspersonerne kun fik en halv dosis - og at de ikke har nogen forklaring på, hvorfor den halve dosis tilsyneladende virker bedst.
AstraZeneca/Oxford får imidlertid kritik for sine testresultater.
AstraZenecas vaccine er allerede indsendt til godkendelse hos de britiske sundhedsmyndigheder, og går den igennem, kan de første personer allerede vaccineres i løbet af december måned.