Udland

Det blev Fugging for meget: By skifter navn efter årelang latterliggørelse

- For os er Fucking bare Fucking. Hvad er den store Fucking-joke? Det er barnligt, sagde en politichef efter årelange problemer med turister.

I Østrig har en lille landsby med 32 huse og godt 100 beboere valgt at skifte navn.

Det er byen Fucking, der har fået nok af udlandets latterliggørelse og turisters tyveri af vejskilte. Derfor hopper de ind i det nye år med det nye navn Fugging, som byen hedder fra 1. januar 2021. Det skriver the Guardian.

Landsbyen nord for Salzburg er blevet noget af en attraktion på grund af sit navn.

- Det er nok meget sjovt for jer briter. Men for os er Fucking bare Fucking. Hvad er den store Fucking-joke? Det er barnligt, sagde politichef Schmitzberger i 2006 efter en årrække med tyverier og uterlige turister.

Sex foran byskilte

I 2005 lavede man tyveri-resistente vejskilte støbt i beton, og i 2011 annoncerede byen, at man nu satte overvågningskameraer op for at stoppe sommerturister i at filme sig selv, mens de havde sex foran Fucking-vejskilte.

Fucking er nemlig engelsk slang for at have sex.

Det hører dog med, at landsbyen i Østrig udtales med lyden af et dansk u og ikke som ordet udtales på engelsk.

Det er briterne, der er mest glade for at besøge landsbyen, har de lokale fortalt britiske aviser gennem årene.

- Tyskerne vil se Mozarts hus i Salzburg. Amerikanerne vil se, hvor Sound of Music blev optaget. Japanerne vil se Hitlers fødested i Branau. Men for briterne handler det kun om Fucking, sagde en lokal guide til den britiske avis Daily Mirror i 2005.

Landsbyen ligger i et landskab med masser af skove, søer og smukke udsigtspunkter. Men det er de besøgende ligeglade med, fortalte en lokal hotelbestyrer den britiske avis Daily Telegraph samme sommer

I stedet var interessen for byens navn så enormt, at hun samme morgen, som avisen var på besøg, var nødt til at skære ud i pap for en britisk turist, at "der var ikke nogen Fucking-postkort".

Fuckingerne er trætte af det

Skal man tro historierne, var det amerikanske og britiske soldater, der opdagede byskiltene, mens de var stationeret i Salzburg i årene efter Anden Verdenskrig.

Dengang syntes de lokale - kaldet Fuckingerne - at det var morsomt, da de ikke havde kendt bynavnets betydning på engelsk.

Landsbyens navn stammer fra 1070, og man tror, den er opkaldt efter en adelsmand fra den tyske delstat Bayern ved navn Focko. Stavningen har forandret sig over årene, men siden 1800-tallet har den heddet Fucking, som betyder hjemsted for Fockos folk.

Men siden er de blevet trætte det. i 2004 stemte de for første gang om at skifte navn, men et flertal var imod.

- Alle her ved, hvad det betyder på engelsk, men Fucking er Fucking for os - og den skal forblive Fucking, sagde borgmester for Tarsdorfs kommune, Siegfried Höpll, dengang.

Andre sjove bynavne i verden

Men nu har piben fået en anden lyd, og om godt en måned slettes Fucking fra landkortet.

Man skal dog ikke se langt efter en ny by for engelsktalende turister at besøge. Lige over grænsen i den tyske delstat Bayern ligger nemlig byen Petting.

Faktisk er der eksempler på bynavne over hele verden, som fungerer fint for de lokale, men er overraskende sjove for engelsksprogede turister:

  • Asbetos (asbest) i det fransktalende Quebec i Canada - byen skifter i 2021 navn til Val-des-Sources
  • Anus (anus) i Frankrig
  • Hell (helvede) i Norge
  • Dildo (dildo) i Canada
  • Twatt (fjols) i Skotland
  • Great Cockup og Little Cockup (slang for at fejle med brug af det engelske slang for pik) i the Lake District, Storbritannien
  • Middelfart, da fart er engelsk for prut
  • Aars, da den med flere britiske dialekter udtales, som de udtaler røv